utorok, júla 04, 2006

National Aquarium, Baltimore

4.7. je Deň nezávislosti, a teda voľnóóó :o), ktoré sme sa opäť rozhodli venovať náučnému výletu.

Vstupné nám oproti ZOO podraželo, za návštevu akvarka $ 22, za predstavenie defínov plus ďalšie 3. Celkové hodnotenie: bolo to pekné, bolo toho veľa, obrovské akváriá, kopec terárií... Výhradu sme mali ku krátkemu (asi 30min) predstaveniu defínov, ale zas čo chceme za 3 bubáky :o). Navyše sa tam viac vykecávali cvičiteľky ako sa predvádzali delfíni. Tibor hovoril, že v NYC je program oveľa pestrejší, dokonca aj s kosatkou a Jaro dodal, že kto chce vidieť naozaj perfektnú delfíniu show, musí sa vybrať na Floridu. Ale aj tak nám delfíniky ukazali ako vedia skákať, špliechať ľudí, mávať, rozprávať, voziť cvičiteľku...

Okrem delfínov sme samozrejme videli množstvo iných rybiek a rybísk, žabiek, plazov, žralokov, rají a obrovskú korytnačku. Vedeli ste, že najjedovatejšie tvory sveta sú práve také malé farebné žabky dendrobátky (foto)? Mali sme aj to šťastie vidieť ako sa potápači dobrovoľníci ponorili do obrovského akváriá aby zverinu nakŕmili...

Bol tam aj Touch-pool, nádržka z mäkkýšmi, ostrochvostami a inými tvormi, ktorých sa dalo dotknúť. Pikoškou bola virtuálna pitva žaby so všetkým čo k tomu patrí - špendlíky, skalpel, nožnice, lupa... Samozrejme všetko ovládateľné myšou počítača. Ak si to chcete vyskúšať, zájdite na stránku firmy Froguts.com, ktorá to prevádzkovala (treba sa prehrýzť cez pár riadkov angličtiny). A oplatí sa naučiť sa to takto na nečisto, lebo človek nikdy nevie, kedy bude pitvať naozajstnú žabu :o) .

Boli tu aj tematické expozície - z Amazonky, Austrálie, dažďového pralesa. V austrálskej sme si už skoro mysleli, že sme našli mŕtvu korytnačku. Teta nám však vysvetlila, že oni to robia stále. Strčia sa do škárky a chcú mať od všetkého pokoj. Najprv sme tete neverili, lebo aj korytnačia kamoška okolo nej plávala a šťuchala do nej a tamtej ešte nadôvažok odkväcla hlava dole. Ale po 10 minútach hlavu zdvihla a tak sme si vydýchli :o).
-K-
Zacestujte si s GoogleEarth:
Strecha delfinária je na 39 17 03.68N, 76 36 24.83W . Ak si na ľavej strane zaškrtnete 3D Buildings, Baltimore vyrastie do výšky a môžete si obzrieť trojrozmerné modely budov! Na západ od delfináriá sú akváriá a prales (budovy spája chodba). V kanáli asi 150m na severo-severovýchod kotví (posledná) vojnová loď, ktorá prežila Pearl Harbor. Loď je aj na jednej našej fotke.
Fotky: Marcinek.sk/akcie/maryland . Nejaké fotky určite ešte do takého týždňa pribudnú, keď nám Jaro poskytne tie, čo nafotil.

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

No a teraz mi dochadzaju pismenka...Este tak nejaky zaber z amazonskej prirody (diskus, a tak...)a je po mne. Naoko sa zda, ze posledna fotka (Tibor a krigel)je mimo zameru vyletu, ALE NIE JEEEE. Ved ja ti to oplatim....

T K D T povedal(a)...

Asi to napokon prežiješ, lebo diskusa sme si tam veru nevšimli... Amazonka bola zastúpená rybami, ktoré vyzerali ako obrovské pirane, korytnačkami, samozrejme neónkami :) ... Ale bolo tam toho omnoho viac, takže je možné, že diskus iba ušiel nášmu pohľadu... No nič, musíme mať predsa motiváciu ísť tam ešte raz, nie? Tak kedy dojdeš?

Anonymný povedal(a)...

Zistil som dve veci. (1) V Google Earth je Baltimore v troch rozmeroch a je tam aj schematicky, no vcelku verne zobrazené akvárium. (Na ľavej strane treba zašktrnúť 3D Buildings.)

(2) Pátral som aj po Archimedovom palimpseste, ktorý si spomenul v komentári k ZOO a zistil som, že je naozaj v Baltimore, no vo Walters Art múzeu, čo sa do jednodňového programu už nedalo zmestiť :( . Toto je ďalšia motivácia na návrat do Baltimore - palimpsest omrkneme len čo vymákneme diskusov v Amazonke. Dohoda? ;)

Anonymný povedal(a)...

3D mam zapnute stale, ved ako inac. Baltimore som si uz prelietal, ale diskusiky som tiez nenasiel. Ale ja si na nich pockam... Ak bude moznost na fotenie skus nejaky zaber aj z palimpsestu.

Anonymný povedal(a)...

len sa z toho nevyzuvaj, co tak dojst sem a odfotit si ho? ;)