piatok, novembra 17, 2006

Big Sable Point

Big Sable Point je pieskový výbežok pevniny do Michiganského jazera asi 100 km južne od Sleeping Bear National Lakeshore. Aj tu sú rozsiahle pieskové pláne, hoci s oveľa menšími výškovými kontrastmi. Dominantou je maják z 1867, ktorý ako jeden z mála na pobreži jazera presahuje výšku 100 stôp.

Krížom cez duny, ale aj cez les a po pobreží je niekoľko turistických ciest. Pozorné oko si aj tu všimne zaujímavé pieskové útvary alebo stromy s bizarnými koreňmi, vypovedajúce o ťažkom živote vegetácie. Aj les bol plný kontrastov: viedli cezeň piesčité chodníčky, lemované z oboch strán hustým porastom machu. Hustý mach na piesku sa len tak hocikde nevidí...

Obrazovú reportáž nájdete opäť v našej fotogalérii a presné miesta výletu v súbore pre GoogleEarth 4.0. Okrem jasne viditeľného majáku a ďalších zastávok na našej prechádzke, je červenou čiarou zachytená aj trasa. Aj tento výlet bol príjemnou niekoľkohodinovou prechádzkou, zakončený romantickým západom slnka za Michiganské jazero. (Ospravedlňte mizernú kvalitu fotky. Dúfame, že onedlho už bude poriadny fotiak.)
Fotogaléria (18ks): www.marcinek.sk/akcie/michigan .
Súbor pre Google Earth 4 (5 miest a trasa): BigSable.kmz .
Kompletná fotogaléria: bigsable.zip .

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ahojte! Keď už tak píšete o tom peknom jazierku, skúste dopísať, či ste sa tam stretli s nejakou rybacinkou ( živou alebou preparovanou ), prípadne či je nejaká zmienka o kapitálnych kúskoch.

T K D T povedal(a)...

No jasné, jazero a jeho prítoky sú rajom pre rybárov a lesy pre poľovníkov. Našiel som aj databázu na identifikáciu rýb ktoré sa dajú v jazere chytiť. V databáze je ich vyše 200, ktovie koľko v jazere. Najobľúbenejšie sú vraj tieto:

* pstruh dúhový, hnedý a americký
* coho losos (malý losos severneho pacifiku a velkych jazier) a veľký chinook losos
* ostriež a potom akási ostračka maloústa a veľkoústa (takto som to našiel v slovníku)
* škuľavá severoamerická ryba pre športový rybolov walleye (Stizostedion vitreum, slovenský názov som nevypátral)

Niekedy sa pozriem aj na podmienky rybárčenia, určite sú tu dni a víkendy, kedy vezmeš udicu a bez rybárskeho lístka alebo poplatku ideš chytať. Z brehu alebo na loďke... A keď ťa ryby omrzia, zoberieš pušku, kušu alebo luk a ideš do lesa pozháňať nejakú divinku. Hoci takéto militantné záľuby nie su pre mňa, občas sa zo záujmu poprechádzam v bežnom supermarkete (Wallmart, K-mart...) v sekcii so strelnými zbraňami, muníciou, kušami, lukmi, šípmi, hrotmi a ktoviečím ešte na "dokonalé a rýchle zabitie" (citát z jedného letáku ku špecálnemu hrotu na šíp). No a toto všetko si tu môžeš kúpiť bez povolenia, ako na slovensku udicu... Inak dobrý námet na obsiahlejší prispevok do občasníčka niekedy v budúcnosti...