nedeľa, mája 04, 2008

V talári

Včera sa Tibor zúčastnil slávnostnej promócie študentov CMU. Navliekli ho do talára, ktorý si mal asi mesiac a pol pred promóciou objednať a posadili na jednu z troch ceremónií, ktoré včera prebiehali.

Pri objednávke talára sa ho pýtali 4 veci - výšku, katedru z ktorej je, najvyšší vedecký titul ktorý má a školu, kde ho získal. Zdalo sa mu divné, na čo sú na objednanie talára potrebné všetky tieto údaje - stačila predsa výška (prípadne šírka) ?!

Po patričnom naštudovaní problematiky akademického odevu v USA vysvitlo, že tieto údaje sú naozaj dôležité, hoci v Tiborovom prípade boli aj tak zbytočné, lebo to objednávači doplietli. Resp. Tibor netušil, kam otázky smerujú a ako na ne treba odpovedať :) . Pre vysvetlenie sa pozrime bližšie na súčasti akademického odevu.

Talár. Talár a čiapka sa kedysi nosili ako bežná uniforma do školy každý deň. Akademické špecializácie a hodnosti sa vyznačovali rôznymi prídavkami a okrasami, aby žiaci a učitelia vedeli koho na chodbe alebo pred budovou stretli. Bakalárske a magisterské taláre boli a sú čierne, výborní študenti mali právo si okolo krku dať zlatú stuhu a odlíšiť sa tak od ostatných. Dnes sa samozrejme talár použiva iba pri ceremóniách; výnimkou je jedna univerzita v Tennessee, kde učitelia a najlepší študenti nosia čierny talár do školy denne.

Doktorský talár je tiež čierny, no od bakalárskeho a magisterského sa odlišuje tromi zamatovými pruhmi na rukáve (na tej smiešnej fotke ich vidno na Tiborovom pravom rukáve). Sú tiež čierne, takže ich až tak dobre nevidno hoci niektorí (napríklad prezident (=rektor)) ich mali zvýraznené farebným lemom.

Čiapka (mortarboard). Zlatý "brmbolec" na čiapke hovorí, či ste sa stretli so študentom, alebo už graduovaným človekom. Ak stretnete niekoho v bakalárskom talári :-) a brmbolec ma na svojej pravej strane, tak je to ešte len študent, ešte nie je bakalár. A práve jedným z vrcholov graduácie (=promócie) je, keď prezident po odovzdaní diplomov oficiálne vyhlási študentov za bakalárov (magistrov, ...) a vyzve ich, aby si prehodili brmbolec na ľavú stranu.

Akademická kapucňa. Ono to už nie je funkčná kapucňa ale iba farebný pás, ktorý sa prehodí cez plecia. Doktorská kapucňa je dlhá 4 stopy a má dve strany. Farba vonkajšej, zamatovej strany hovorí, v akej oblasti má človek doktorát. Zlatožltá prináleží "science", ktorá zahŕňa aj matematiku. Tibor, ktorý pri objednávke na otázku z ktorej katedry je odpovedal, že z matematiky, dostal pochopiteľne zlatožltú. Aké bolo jeho prekvapenie, keď Denny (na fotke vpravo), ju mal svetlo modrú! No a samozrejme vysvitlo, že aj Tibor mal mať svetlo modrú - tá je totiž pre ľudí s doktorátom vo vzdelávaní (education), kam mathematics education patri.

Vnútorná strana kapucne je z lesklej látky a na chrbte sa "obráti na ruby" tak, aby ju bolo vidno. Farebný vzor predstavuje Alma Mater - školu, na ktorej dotyčný získal doktorát. Takže si viete predstaviť problém, ktorý nastal, keď Tibor zahlásil Univerzitu Komenského! Napokon z toho predsalen vykorčuľovali a dostal kapucňu s modro-bielou kombináciou. To len aby ste na UK vedeli, akú máme kombináciu :-D . Ktovie, akú americkú alma mater mu vlastne priradili... alebo žeby modro-biela bola pre všetky neznáme univerzity? :-)

Toľko o talároch a ceremóniách. Niekoľko ďalších fotiek, ktoré odfotila Katka, sme zavesili na web a pridali pár dávno očakávaných fotiek z campusu. Ale link až v nasledujúcom poste o CMU...
(Jedno foto a pár riadkov zo stredoškolskej graduácie sú v našom minuloročnom poste o Tomášovi.)

Žiadne komentáre: