piatok, septembra 05, 2008

Obrázky z nového domova 1

Konečne sa začíname vyhrabávať spod krabíc a tašiek, ktoré sme si presťahovali do nášho nového domova a to, čo pripomínalo skôr sklad krabíc sa pomaly začína podobať na normálne ľudské obydlie. Noviniek je habadej, aj slovných aj obrázkových, preto sa dostane i na náš prachom zapadnutý blog - vráťte sa preto čoskoro! :)

Fotky domu samozrejme zverejníme neskôr, nemôžeme predsa začať hlavným chodom! :) ... najprv zopár predkrmov na povzbudenie apetítu.

Tým prvým je výhľad cez veľké okno s dreveným rámom v obývačke. Za oknom je najstarší obyvateľ nášho pozemku - vŕba rakyta s priemerom kmeňa bezmála 1m , na ktorej nám nechal John svoje kŕmidlá pre vtáky. Poviete si (tak ako sme si to povedali aj my), zopár kŕmidiel aby sa občas zastavil nejaký vták... Skutočnosť nás však vážne zaskočila a prvých pár dní sme pomaly nič nerobili, pretože sme nevedeli odtrhnúť pohľady od okna.

Za prvé dva dni sme videli toľko druhov vtákov, koľko sa azda ani za roky nedá stihnúť v divej prírode. Hore je Kardinál, ktorého sme ako raritu občas v diaľke zahliadli v Marylande. Na obrázku samček, samozrejme, že v archíve máme aj samičku :).

Máme tu aj rodinku amerických stehlíkov, tých sme vídavali aj v našom prvom byte. V poste z mája 2007 je fotka jedného takého. Na väčšinu vtákov však budeme potrebovať dobrý kľúč, lebo nemáme poňatia ako sa volajú.

Toho napravo sme si pracovne nazvali brhlík. Sme radi, že tam je, lebo často poskakuje aj po vŕbe a čistí ju (ako ďateľ, ktorý nám sem tiež chodí; aj fotka určite bude).

Najväčšou raritou pre nás však boli a sú kolibríky. Hovorí sa, že tie tu sú iba pár dni v roku na jar a na jeseň keď sa sťahujú, no my tu každý deň máme minimálne jeden párik. Pre Katku to bol o to väčší zážitok, že kolibríka videla prvýkrát naživo. A to nie hociako - jedno kŕmidlo máme priamo na okne, preto v čase kŕmenia sa k nemu stačí postaviť a kolibríka vidíte zo vzdialenosti (či presnejšie "blízky") asi 40 cm! Naľavo samček, napravo samička.

Prikrmovanie vtákov a "birdwatching" je ďalším príkladom kultúrnych rozdielov. Na Slovensku sa vtáky prikrmujú v zime, aby sa im pomohlo prežiť a v lete sa prikrmovať nemajú, aby nezleniveli, zachovali si svoju prirodzenosť a nenarušila sa rovnováha v prírode. Tu je logika iná - vtáky sú príjemným spestrením života v dome, preto je snaha aby sa rýchlo množili a bolo ich čo najviac a teda sa prikrmujú aj v lete. Pôvodne sme si predsavzali, že budeme prikrmovať "slovenským" spôsobom, no asi nás ten život za oknom zlomí - okrem toho, mnohé vtáky, ktoré nám sem chodia, robia lekársku službu aj našim stromom...

Vtáky však nie sú jediným atraktívnym objektom za našim oknom. O rodinke šantivých chipmunkov, ktorí nám bývali v garáži napíšeme nabudúce, a tie ostatné foto ponecháme bez komentára. Áno, to všetko vidíme pri pohľade cez okno. Bývame tu vlastne ako takí lesní ľudkovia (= Rumcajs, Lesana a Cipísek :) )- kto neverí, nech sa príde presvedčiť! Na návštevu sa už teraz tešíme! ...

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ako poznám amerikánov, určite to predošlí majitelia pre Vás naaranžovali a sem - tam dali zvieratko na slnečnú energiu aby sa hýbalo.
Inak je to paráda a vyzerá to akoby ste bývali niekde v osamelej hájenke v lese a nie v meste s ulicami.

marcinek prostredný

T K D T povedal(a)...

hajenka to sice nie je, ale je tu pohoda, lahoda a pokooooj (s vynimkou dni ked susedia kosia travu :))) )...

tie zvieratka naaranzovane veru neboli, ak tu niekto aranzuje zvieratka tak su to dravce a selmy - akurat dnes som vyplasil statnu macku ktora u nas ulovila zajaca... chuderku, tak som ju vyplasil az zdochlinku zajaca "naaranzovala" pod strom akoze ona nic, len isla okolo :) a zobrala nohy na plecia... moje dilemy co so zahrdusenym zajacom pod stromom nastasti vyriesila sama macka, ktora sa asi po pol hodinke odvazila vratit a zajaca si odniesla asi o dva domy dalej :) ...

marcinek prostredný povedal(a)...

Mačka s uloveným zajacom?? Tak to máte dobrú divočinu. To aby si Vášmu "kolibríkovi" , možno už aj 10 kilogramovému, pozháňal nejakú gumipušku na obranu.

T K D T povedal(a)...

kolibrik je v pohode, ten ufrndzi aj dozadu a zajac musel byt asi velmi krotky, lebo ta macka (kocur?) (inak od susedov z ulice) neposobi az tak vysportovane... ale tu sme sa prestali cudovat aj inym veciam tak uvidime, co nas opat prekvapi :)