pondelok, septembra 07, 2009

Pictured Rocks po dvoch rokoch

V polovici augusta sme sa po dvoch rokoch vrátili na Pictured Rocks. Ak by ste si náhodou už nepamätali ako to vtedy vyzeralo :-) a kde to presne bolo (Google Earth), mrknite na posty z Augusta 2007. Tohto roku to bolo v rozšírenej zostave - pribudol Damián a Julovci, ktorí boli u nás na návšteve.

Cesta od nás k jazeru Superior trvá asi 5 hodín, ktoré sme kvôli Damimu rozdelili na polovicu. Most medzi horným a dolným polostrovom Michiganu je presne v polovici cesty a v onej úžine sa nachádza ostrov Mackinaw alebo Mackinac. Je to vychytená turistická a svadobná destinácia s rušným mestečkom, v ktorom sa dopravuje pešo, bicyklom alebo na voze - žiadne autá. Sú tu aj dva motýlie domy a jeden sme aj navštívili. Inak vedeli ste, že Hurónske a Michiganské jazerá sú vlastne jedno jazero? Akurát jeho časť od mostu na západ sa vola jazero Michigan a na východ Hurón.

Cestou späť od Jazera superior sme sa zastavili na medveďom ranči. V štyroch veľkých výbehoch tu chovajú medveďov - takých, ktorí prišli o rodičov alebo sa stratili. A samozrejme zarábajú na turistoch - vstupné, obchodík s medvedími suvenírmi či za $5 vezmu váš fotiak, pustia vás do klietky s najmladším mackom a urobia zo 10 - 20 fotiek, z ktorých azda jedna vyjde dobrá :-) .

No a pri jazere Superior sme mali rôzne aktivity. Julovci šli na výlet loďou so skleneným dnom pozerať vraky (viď hore post z pred dvoch rokov), Tibor šiel na loď, ktorá plávala popod útesy a spoločne sme boli na pláži a pozreli sme Miners Castle. Voda bola taká, ako sa na jazero Superior patrí (17 °C), takže Tibor a Damián boli jediní otužilci široko ďaleko vo vode. No a Damiho ešte nadchlo oberanie malín.

Strávili sme tam dve noci a ubytovaní sme boli v jednom solídnom moteli, ktorý, ako vysvitlo ... a teraz si sadnite a ak sedíte tak sa oprite ... ktorý vlastnia Slováci! A keby hociakí Slováci, boli to Slováci zo Stupavy, odkiaľ pochádza aj Julo. Pani na recepci bola ich dcéra (tuším) a hoci rozumela čo-to po slovensky, rozprávala pre istotu anglicky... Ďalší varovný príklad pre nás a upevnenie nášho predsavzatia, že Damián nedostane jesť, keď nebude doma rozprávať po slovensky! :-)

A samozrejme fotky - 53 kúskov si môžete pozrieť na Damiho Picase. Na konci prehliadky je zopár prírodných fotiek z lode, ako lákadlo nás navštíviť. Fotky zhora, z útesu a z iných častí Pictured Rocks, ktoré sme tohto roku nenavštívili, sú v albume Jazero Superior z pred dvoch rokov. Ale Tibor aj tak povedal, že najkrajší pocit z Pictured Rocks by bol z kajaku. Takže niekedy nabudúce Pictured Rocks z kajaku! Nepridáte sa?

2 komentáre:

marcinek prostredný povedal(a)...

Pekné, pekné. Aj by sme sa pridali na kajaku ale neviem ako by sme si poradili s oceánom :-)...

T K D T povedal(a)...

:-) no problemo, ocean zvladnete do 8 hodin na kridlach vzduchom a do kajaku nasadnete az u nas!!! tak kedy ho mame pre vas prichystat? :-)