nedeľa, marca 27, 2011

Fotky z Mexika a votrelec lionfish

Nech sa páči, fotky z Mexika už visia.


V sekcii podvodných fotiek si všimnite Lionfish, bizarnú rybu s jedovatými ostňami. (Nevie niekto slovenský názov? Po česky je to perutín.) Poznáme ju z Egypta, jej príbuzní žijú v Indickom a Tichom oceáne a Tibor vedel, že v Atlantiku ani Karibiku nežije. Aké však bolo jeho prekvapenie, keď z jednej snorklovačky došiel Honzo s tým, že videl perutína! Na druhý deň preto Katka a Zuzka vyplávali na pátraciu akciu aj s fotoaparátom. Po zhliadnutí fotiek musel Tibor uznať, že je to naozaj perutín, a nie jeden, K & Z videli aspoň troch!

Tým však príbeh Lionfish nekončí. Tibor si dal tú námahu zistiť, ako je to možné, že tu žije ryba, ktorá tu nikdy nemala byť. Rozuzlenie je vcelku prekvapivé a siaha do konca 90-tych rokov, kedy zrejme hurikán rozbil na Floride súkromné akvárium a všetky ryby, vrátane 6 perutínov, stiahol do mora. Odvtedy túto agresívnu rybu zaregistrovali na viacerých miestach karibiku a predstavuje jedno z najvážnejších ohrození koralového ekosystému v Karibskom mori a Atlantiku. NOAA zbiera údaje o výskyte tejto ryby, preto náš objav im ideme nahlásiť.

Hoci je koralové more chránené, táto ryba sa môže zabíjať. Vraj má chutné mäsko, preto na budúcu dovolenku si asi pribalíme harpúnku :-). Hybajte s nami!


Videjko pribudne neskôr, ale ak ste nevideli korytnačku, tú si môžete pozrieť v poste dole.

Žiadne komentáre: