štvrtok, januára 05, 2012

Boston

Začiatkom januára sme si spravili výlet do Bostonu. Tibor napoly pracovne (mamutia konferencia matematikov, americká Jasná), Katka a Dami plne oddychovo. Prišli sme síce do poriadnej zimy (pod -10), no zrejme sme priviali teplo, lebo o dva dni bola košeľová teplota.

Pretože sme bývali priamo v centre, mali sme pod rukou veľa bostonských pamiatok a atrakcií. Za spomenutie stojí určite New England Aquarium, Detské múzeum alebo Harvard. Na Harvarde sme si pozreli prírodovedné múzeum s množstvom živočíchov, rastlín a kameňov. Expozícia živej prírody bola ladená v duchu evolúcie a okrem vypchatých zvierat tam boli aj klasické biologické exponáty vo fľašiach s liehom.

Exponáty sme si pozorne obzerali a popritom sa rozprávali ako vedci skúmajú všetky tie živočíchy a fosílie ako potom, z toho čo zistia, zostavujú strom evolúcie. Pri tejto debate sme sa dostali až k vitríne s európskym ježkom, kde sa odohral tento dialóg:

D: ... a prečo má ježko pichliače?
T: No z toho istého dôvodu prečo ma korytnačka pancier. Aby ho chránili. Schúli sa do klbka a je v bezpečí.
D: A pred čím ho chránia?
T: No čo myslíš, pred čím by ho tak mohli chrániť?
D: ... (rozmýšľa) ...
Pred vedcami?


P.S. V poste o Slovensku pribudlo video z Orlova. Fotky z Bostonu pribudnú azda tiež.

2 komentáre:

miro, bj povedal(a)...

Tak som nakukol do toho múzea a našiel som tam dokonca aj exponát pochádzajúci z Českej republiky. (Capulus anguis, Silurian Period, Lochkov, Czech Republic)
Od nás zrejme nemajú nič, aspoň som to nenašiel, ale môžeme ponúknuť stádo goríl. A ani všetky sály im nebudú stačit.

T K D T povedal(a)...

:-D ej ci sme sa dobre pobavili :-D

zda sa, ze na Slovensku naozaj zacina prekvitat zivocisna risa - gorily, sasanky... rychlo treba niekde odchytit poctiveho cloveka a dat ho do zoo skor, ako tento druh nadobro vyhynie...