štvrtok, marca 15, 2012

Daminoviny: Mexiko 2012

Už tretí rok sme jarné prázdniny trávili v Mexiku, z toho druhý rok v zálive korytnačiek Akumal. Naša spoločnosť bola však tohto roku početnejšia. Okrem obligátnej mexickej zostavy (my + Českí priatelia z Texasu Honzovci) k nám pribudli Eugenovci (Eugen & Crina z Rumunska a ich malý američan Erik), Tiborova kolegyňa Donna so synom Joshuom a pozadie nám tvorili študenti CMU, ktorým Tibor a Donna vymysleli kurz o mayskej matematike a kalendári (keďže, ako všetci vieme, ten ozajstný koniec sveta sa bude konať tohto roku v decembri, kedy končí jeden významný mayský kalendár).

Tohtoročnú reportáž nezačneme fotkami, ale rovno dvomi vydaniami Daminovín. V prvom sú klasické dovolenkové zábery z pláže, bazéna, delfinária a ďalších aktivít, v tej druhej sú podvodné fotky najväčšieho dovolenkového lákadla - mora.

V prvej časti uvidíte Damiho skákajúceho do cenote. Cenote je hlboké vápencové prepadlisko, naplnené čistou sladkou vodou. Na Yucatáne nie je žiadna rieka, zato je tam niekoľko tisíc cenote (cenót? cenôt?). V časoch Aztékov a Mayov slúžili ako hlavný zdroj pitnej vody. Dnes tam chodia jaskynní potápači hľadať dobrodružstvo a vegetnejší dovolenkári (ako my) sa tam chodia ochladiť v príjemnej vode.

Video 1 (HD) (Nízka kvalita)
Pláž, bazén, delfinárium, Mayské ruiny Xel-Ha, Narodeniny...
The beach, pool, dolphins, Maya ruins, Birthday cake, ...


Video 2 (HD) (Nízka kvalita)
More, podvodné video. / The sea, underwater video.


1 komentár:

miro_bj povedal(a)...

Škoda,že je už noc a moje rybky už spia. Mohol som porovnať. Aj keď, ten delfín by sa hádam do toho môjho hádam ani nezmestil. Či? Len zase budem mať smolu, podľa obkukania pláže, žiaden vhodný kamienok....