štvrtok, septembra 11, 2014

Americké huby alias záhada žltého kozára odhalená

Posmelení prvou úspešnou hubačkou sme sa minulý pondelok vybrali na druhú. Brali sme aj veľký košík, a veru sa zišiel. Vyše 30 kuriatok, okolo 30 kozárikov, 4 hríbiky a ešte slušná vzorka húb, ktoré sme doteraz nezbierali, ale začneme. Samozrejme, všetko po dôkladnej identifikácii, ktorá, ak treba, zahŕňa aj zber výtrusového prachu a ich testovanie pod mikroskopom. Link na fotoreportáž z úlovku je tu, ďalej nasleduje náučná časť o tom, čo sme sa naučili o amerických hubách.

Záhada žltého kozárika-masliaka-suchohríba vyriešená

Nečudo, že sa identifikácia podarila až po dosť dlhom pátraní. Retiboletus ornatipes totiž v Európe nerastie. Dubák to síce nie je, ale je jedlá a celkom fajn. Pri krájaní farbí prsty na žlto a po uvarení je na nerozoznanie od tmavých (varených) kozárikov.

Ďalší žltý hríb (alebo kozárik),

ktorý v Európe nerastie je Boletus auripes. Na rozdiel od ornatipsa hore, nemá nožičku ryhovanú, ale hladkú, prípadne s jemným kozárikovským vzorom. Boletus auripes je jedlý a chutný a pri povarení ostáva svetlý.

Pozor na americké modráky!

Slovenský modrák je najčastejšie hríb zrnitohlúbikový a od satana sa ľahko odlíši tým, že zrnitohlúbikový na reze rýchlo modrie; satan len veľmi slabo, ak vôbec. Takáto identifikácia však v amerike neplatí. Ani satan, ani zrnitohlúbikový tu nerastie, zato tu rastie boletus sensibilis, ktorý zmodrie rýchlo a boletus bicolor, ktorý modrie len pomaly a slabo. A ako na potvoru je identifikácia jedlosti opačná: rýchle modrenie znakom jedovatosti (boletus sensibilis), pomalé znamená, že to môže byť výborný hríb (boletus bicolor).

Jelenka poprehýbaná

Raste aj v Európe a je to výborná jedlá huba. Je tvrdšia aj po uvarení a nemá jedovatých dvojníkov. Na rozdiel od žltúchov hore, ktoré budeme zbierať len ak nič iné rásť nebude, jelenku budeme brať všetkými desiatimi.

Lievik trúbkovitý

Ďalší objav výbornej jedlej huby, ktorý raste aj v Európe. Hubka je aromatická a po vysušení sa môže aj podrviť na korenie. Nemá jedovatých dvojníkov a odteraz ju zbierame všetkými desiatimi. Raz z nej skúsime urobiť šalátový dresing.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ďakujem hladám popis uz 2dni