pondelok, marca 09, 2015

Narodeniny, naše klzisko a globálne otepľovanie

Hokejová sezóna sa v deň Damiánových narodenín definitivne skončila. Dami, Eric, Levi, Jackson, Sydney, Aiden, Samir a Osama ju slávnostne uzavreli korčuľovačkou a šmýkačkou na pomaly sa topiacom ľade. (A samozrejme, nechýbala pizza ani koláčik).

Tohoto roku bolo klzisko väčšie a profesionálnejšie. Malo čosi vyše 14m x čosi vyše 8,5m (28x46 ft) a zaoblené rohy. Biely plast dookola "mantinelov" chránil fôliu pred trvdými strelami a okraj ľadu pred poludňajším slnkom. A nechýbalo ani umelé osvetlenie na večerný hokej! Ale to ste vlastne videli na videu v predošlom poste.

Ďalšou novinkou bolo, že sme sa zapojili do vedeckého projektu na dokumentovanie globálneho otepľovania. Áno, áno, naše klzisko prispieva k serióznej vede. "Crowdsourcing" je moderný spôsob robenia vedy - zoológovia neobjavujú nové živočíšne druhy potĺkaním sa po pralesoch, ale prezeraním fotiek na internete, ktoré nafotili turisti; matematici neriešia problémy hodinami strávenými na zadku a krvopotným písaním, škrtaním, prepisovaním a znova škrtaním..., ale opísaním problému na vlastnom blogu a v diskusii sa už niekto nájde, kto úlohu buď vyrieši. alebo aspoň ponúkne myšlienku, ktorá vyriešeniu pomôže. No a enviromentálni vedci nechodia po svete umiestňovať teplotné sondy ale hľadajú ľudí, ktorí pravidelne stavajú klziská a zbierajú údaje o "korčuľovateľnosti" počas celej sezóny.

Tá naša trvala 13 týždňov a graf dole ukazuje podrobnosti. Na osi y je kvalita ľadu, kritérium značne subjektívne, ale jednoducho povedané, korčuľovať sa dalo, keď tam nejaká čiara je. V dňoch, kde je graf pretrhnutý, bol ľad príliš mäkký alebo tenký na korčuľovanie. Takže prvotné dáta máme, a už len budeme sledovať, ako sa u nás globálne otepľuje.
Mimochodom, stránka projektu je www.rinkwatch.org . Kliknite na mapu, počkajte kým sa načítajú klziská (symboly korčuliara, hoci dnes im tam niečo haprovalo a bolo to pomalé) no a potom už len kliknite na to naše. Pozor, je to skúška z geografie Michiganu! Sme zvedaví, či viete, kde naše klzisko hľadať.

2 komentáre:

miro, bj povedal(a)...

Ahoj, našiel som ho na prvý šup. Veď ináč sa ani nedá, keď ste vo svojej zemepisnej šírke a dĺžke jediný!!! Ale do projektu sa zapojili úctyhodné počty. Len tak ďalej, len kde ste zobrali taký veľký stôl pre oslávencov.....

T K D T povedal(a)...

Za správne vyriešenie zemepisnej úlohy je samozrejme odmena - poukaz na pobyt v Slovenskom Domčeku (to je ten hneď vedľa klziska). Stôl máme veľký a pobyt vôbec nemusí byť v zime na ľade!