nedeľa, mája 28, 2006

Agroturistika po americky

Ako dieťa dediny som sa veľmi potešila dnešnému výletu. Čo som si naplno uvedomila až zbierajúca a kŕmiaca sa plodmi práce niekoho iného. Vybrali sme sa totiž na farmu :o). Podobných fariem je v okolí Rockville niekoľko, ale túto nám odporúčali. A keďže ani vy nie ste nejaké mestské detičky, tak predpokladám, že viete čo sme zbierali. Áno, áno, predsa jagodky :o). Po asi polhodinke cestovania sme podobne ako ďalších x ľudí zaparkovali na provizórne vytvorenom parkovisku medzi asi stovku ďalších áut. Hneď sme si aj zobrali pripravené krabice a vybrali sme sa na zbieračku, podobne ako ďalšie desiatky "Američanov". A sme zbierali a sme papali, takže okrem 8.5 LB, ktoré sme si kúpili ($1,57 za LB ) sme si brali v bruchách minimálne polovicu z toho.

Okrem jahôd sa na farme dajú podľa ročného obdobia pozbierať aj ďalšie plody... černice, jablká, tekvice a dokonca na Vianoce si môžete vyťať aj svoj vlastný vianočný stromček. Skrátka taký milý komerčný biznis. A zas prečo aj nie, to čo dopestujú, čiastočne predajú bez námahy priamo na farme, a čo im ostane, predajú do obchodov. Oni sú radi, že majú odberateľov a zákazníci sú radi, že majú príjemnú atrakciu.

Zaujímavým vynálezom, ktorý sme obkukali, je nahádzať na riadky slamu a keď rastlinky vyrastú, jahôdky sa neváľajú po zemi ale odpočívajú pekne na slame. Takmer každá jahoda bola taká čistá, že si priam pýtala, aby sme ju zjedli... ham...

Bolo by fajn mať niečo podobné aj u nás, len by sa najprv muselo zmeniť myslenie a konanie niektorých našich spoluobčanov (to nie je rasistická narážka :o)), aby sa nestalo, že by zákazníci ráno po ohlásení možnej zbieračky, našlo už na mieste činu len podupané pole.

Ďalšie fotky: Marcinek.sk/akcie/maryland pod Homestead Farm.
GoogleEarth súradnice jahodového poľa: 39°06'50.46N 77°21'24.76W . Tip: pole je asi 30 km od nás, ak si dáte najprv naše súradnice a potom súradnice poľa, Google Earth tam s vami "zaletí".
-k-

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

ach take jahodky by som si dala.u nas v michal.... este len rastu ale v javorinke uz cerveneju aj sa daju jest.
Katka a Tibor-moja mamina odkazuje ze to neni ziadny zazrak sveta a za socializmu to bolo v celom ceskoslovensku take zberacky.aj ja si spominam matne ze sme boli na takej jednej.a to ze jahody su na slame tak to sa vola podstielka!moze sa davat aj folia pod nich.mama sa smiala ze to nieje nic nove pod slnkom.tak len tolko chcela moja mamina odkazat.Vasa Bibus

T K D T povedal(a)...

No vidis, aky socializmus tu v amerike maju (mame?). A este aj podstielku sme museli prist objavit az sem... ach, stary dobry socializmus :)))) ... Dufam, ze v bardejove rastu jahodove kvety do krasy a budete si ich uzivat, ked my sa budeme uz iba oblizovat a zavidiet ;)

T K D T povedal(a)...

pozreli sme, no pole ako pole, tie naše fotky by mohli mať podtitulok "Zber jahôd v Čachticiach" a nik by si nic nevsimol... akurát na pole nevyrazili ženy, ale celé rodinné klany.

Hodím sem odkaz na onen jojkácky príspevok, nech to máme všetko poruke.