nedeľa, júla 02, 2006

National ZOO

V sobotu sme sa vybrali do ZOO, ktorá je podobne ako múzeá v DC zadara. Pri vstupe sme si zistili kedy a kde budú nejaké atrakcie (kŕmenie orlov, bobrov, tuleňov, chobotnice, rozprávanie s orangutanmi) a podľa toho si naplánovali prechádzku.
Nedávno začala diskusia o tom, či predsalen sa nebude aspoň do múzeí vyberať vstupné. Budovy sú v zlom stave a výťažok zo vstupného by pomohol tento stav zlepšiť. Navrhované vstupné: $1 (!), a neuveriteľné, odporcov je veľa.
Atrakciou ZOO sú pandy, ktoré sú plaché no napriek tomu sa nám pošťastilo jednu zbadať vo veľkom výbehu asi 100m od nás na strome. Mne sa však viac páčili slony (akurát sme došli, keď sa sloník začal dožadovať od mamy mliečka), vycvičené tulene a orangutan, s ktorým som sa skamarátila pomocou jabĺčka (žiadne kŕmenie, viď fotky).

Tiborovi sa pochopitelne páčili pavúky a iná viacnohá háveď, ale najviac ho zaujala veľká ryba Arapaima z Amazonky, ktorá vyzerala akoby bola vytepaná z nejakého kovu (foto). Keď sme pri pavúkoch. Zvieratá boli väčšinou za sklom alebo mrežami a tak som s tým akosi automaticky počítala. Tak sa mi stalo, že keď som sa prišla pozrieť na Tibora fotografujúceho pavúky, zvedavo som sa priblížila, keď mi Tibor hovorí, pozor, tu nie je sklo! Mali ste počuť ten výkrik a vidieť ten skok dozadu. Ževraj im neutečú, lebo majú potravu a vodu a ak by boli za sklom, tak otváranie dvierok pri krmení by im potrhalo siete.

Inak aj orangutany majú možnosť dostať sa von z klietok. Môžu sa pohybovať po lanách v 12m výške naťahaných krížom ponad chodníky v ZOO (foto). Trasu (nazývanú the O Line) využívajú aj na presun z klietok do ThinkTanku, kde sa návštevníkom robia ukážky, ako (napríklad) vyzerá vedecká práca s orangutanmi.

Tip: Orangutany sú naozaj vďačné a keď majú náladu, tak aj komunikatívne tvory, preto pri najbližšej návšteve nejakej ZOO odporúčame zistiť si, či ich tam majú. Ak áno, oplatí sa do ruksaka pribaliť nejaké farebné predmety, detskú obrázkovú knižku alebo dokonca zrkadlo. Kámoš orangutan môže byť raz užitočný :)

-K-
Pre GoogleEarth fanatikov:
38 55 45.32N, 77 02 50.32W je jeden zo stožiarov spomínanej O Line. Vidno ju celú (8 stožiarov).
38 55 51.14N, 77 03 05.77W bude zrejme slon. Hneď vedľa slonov boli žirafy, tak rozmýšľam, či toto nebude žirafa a jej tieň: 38 55 52.42N, 77 03 05.80W .

Fotky zo ZOO: Marcinek.sk/akcie/maryland/zoo/zoo.htm .

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

No vidis, to je napad!!! A ja som rozmyslal, co zobrat tym nasim do parlamentu. Nejake farebne leporela a zrkadielka este mam... Ved, ako si pisala, kamarat orangutan moze byt raz uzitocny.

Anonymný povedal(a)...

Omrkol som si to, krasny areal, konecne nejake kopceky. Ale, to ste sa tam museli riadne nachodit..
Este by ste mali zajst do akvaria v Baltimore :) a do jeho muzea, vraj tam maju original Archimedov palimpsest (poprepisovany pergamenovy rukopis, nieco pre Tibora - su tam jeho vypocty objemov pomocou nekonecnych suctov!!!!

Anonymný povedal(a)...

Bola to veru vydatnejsia prechadzka, ako sa na ZOO patri. No ked si tam 7 hodin a obcas si aj posedis pri nejakom zvere, tak to citis az doma ;).

No a ten Baltimore asi coskoro padne, zajtra mame Independence Day a prave take nieco planujeme!!!

Kvoli uspechu orangutanov som obrazok prihodil aj do postu. Ten pohlad vyzera chapavejsi ako u mnohych nasich zverov v parlamente. Ked pojdes okolo, urcite zober zrkadlo, to budu v najblizsich 4 rokoch oblukom obchadzat... ;)