nedeľa, januára 21, 2007

Lyžovačka na Caberfae Peaks

Čosi málo vyše týždňa tu máme opäť zimu ako sa patrí. 30 cm snehu, teploty medzi -5 až -15. Snehové zátišie na zábradlí našej terasy ilustruje miestnu atmosféru. No namiesto prechádzky v lese okolo rieky sme prijali pozvanie Tiborovej kolegyne na nedeľnú lyžovačku na Caberfae Peaks, asi hodinku jazdy autom od nás. Áno áno, znie to neuveriteľne, ale v Michigane je naozajstné lyžiarske stredisko!

Všetky vleky (presnejšie všetky vleky na ktorých sme sa viezli) boli sedačkové lanovky. No nie ako u nás, s podložkou na nohy a bezpečnostnou tyčkou proti vypadnutiu. Nie, sadneš si na obyčajnú lavičku, nohy s lyžami ti hompáľajú ponad vrcholce stromov a ty sa vezieš bez akejkoľvek "poistky" pred sebou. Ale asi to tu takto chodí, nevideli sme nikoho, kto by bol vypadol, okrem jedného, ktorý vyskočil dobrovoľne, lebo mu pri hompáľaní spadla lyža :o) .

Na naše prekvapenie sme sa dočítali, že Caberfae Peaks bolo prvé lyžiarske stredisko na stredozápade USA a tretie v USA vôbec. (Prvé bolo Sun Valley, Idaho a druhé Stowe, Vermont, kde bol Tibor navštiviť svoju druhokolennú tetu a sesternice). Vo svetle tohoto historického faktu sa oné sedačkové lanovky zdajú celkom pokrokové. Je tu dosť zjazdoviek rôznych náročností, najdlhšia má vyše 3/4mi (1200 m) a z vrcholu je (pravdepodobne) parádny výhľad. Pravdepodobne preto, lebo snežilo a aj fotiak sme si nechali doma. Preto pripajáme iba fotky z ich webu.

Obyčajný smrteľník by za takúto celodennú lyžovačku s požičaním lyží a lyžiarok zaplatil $56. Keďže my sme tam oficiálne išli ako súčasť skupiny (školská skupina synov Tiborovej kolegyne), vyšlo nás to na $15 (!!!). No a možnosť využiť túto zľavu budeme mať aj nabudúce. Celkom ľudová cena za lyžovačku bez čakania v radoch a solídnymi svahmi, však? To len tak, aby sme vás trocha podráždili nie len tým, že tu máme sneh. :))).

Caberfae.kmz vás v GoogleEarth zavedie na ono miesto. Ako inak, je v nízkom rozlíšení, a to, že je tam zvlnený terén, vidno len tak-tak. Skutočnosť bola našťastie lepšia ;).

Žiadne komentáre: