pondelok, februára 05, 2007

"Nový" fotiak

Po poltreťa roku (=2.5) bez poriadného fotiaka sme sa uzniesli, že nadišiel čas na zmenu. Túžobne očakávaný Canon 40D stále neuzrel svetlo sveta a hoci je 100% isté, že ho Canon predstaví tento rok, rozhodli sme sa pre rázny krok. Kúpili sme iný fotiak. No aby som neprišiel o možnosť neskôr si kúpiť aj 40D-cko, keď už bude na svete, Katka veľmi ochotne pojala tento fotiak za svoj ;) .

Je to Olympus Camedia 5050z. Kúpili sme ho z internetového sekondhendu za menej ako 1/3 jeho pôvodnej ceny. Už dlhšie sa nevyrába, hoci je to naozajstný skvost medzi fotoaparátmi tejto kategórie. Jeho silnou stránkou je optika a uznajte (páni fotografi), ktorý digitál na trhu vám ponúkne svetelnosť F1.8 (!) ? A nehovorím iba o tejto kategórii. Aj pri digi zrkadlovkách si na takúto svetelnosť siahnete azda iba s objektívmi profesionálnej triedy. No a o kresbe škoda reči.

Výber bol jednoduchý. Skúsenosti s jeho o 2 generácie staršou sestrou, 3 megapixelovou C3040-kou (tá vpravo), ktorú som v Egypte oplieskal o zem, jednoznačne ukázali, že táto optika nemá konkurenciu. 5050ka je posledný model, v ktorom ešte použili rovnaký objektív. Teraz ju máme doma, je vo veľmi zachovalom stave, má všetky vymoženosti pre najnáročnejších fotografov (azda s výnimkou výmeny objektívov) a pritom sa zmestí do malého púzdra na opasku... Chvíľami aj pochybujem, či mi vôbec treba tú opachu 40D, ktorá si žiada poriadnu brašňu, ak nie ruksak... Ale posadnutosť technikou je diagnóza, takže sa obávam, že sa zrkadlovke nevyhnem... No prinajmenšom si teraz môžem pokojne vyložiť nohy na stôl, počkať kým 40D vypustia na trh, kým ju všetci oskúšajú a skritizujú a poprípade kým nezlacnie na prijateľnú cenu :))) .

Nový fotiak je aj znamením, že fotky na webe začnú pribúdať rýchlejšie. Chystáme (konečne!) fotodokument z nášho obydlia, z Mount Pleasantu, z campusu a môjho pracoviska. Samozrejme, že prírastky budeme pravidelne ohlasovať v blogu.

-t-

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Koooneeeečneee.
Aj dospelým,(žeby len chlapom?), občas chýba nejaká tá hračka a máme aj taký dar, vždy to zdôvodniť potrebou niekoho iného. Samozrejme, hrať sa s ňou už budeme len sami...
Teším sa na fotečky a tuším, že sa Tibor do sýtosti vyblázni. Len nech ho nezačne rozoberať a skúmať v jeho črevkách...

Anonymný povedal(a)...

bez strachu, dost som sa vynadival na crievka nasej nefunkcnej 3040, viem, ze nic nove by som tam aj tak nevidel :)))

Anonymný povedal(a)...

Tak fajn. Trošku som poslintal a teraz sa už aj ja teším na nové zdokumentované zážitky.