utorok, mája 15, 2007

Maple Syrup Festival (27.-29.4)

Okolo maple syrupu, čiže javorového sirupu sa točí hotová alchýmia. V skorých jarných mesiacoch sa navŕtaním kmeňa cukrového a čierneho javora získava zo stromu miazga. Vonkajšie teploty sú veľmi dôležité, v noci musí mrznúť, cez deň už musí byť teplo, aby sa privodilo vytekanie miazgy. Tá sa potom zbiera do nádob, prichytených o strom. Tepelným spracovaním sa z miazgy vyparí voda a vznikne sirup. Ak by sa vo vare pokračovalo, získa sa cukor, karamel, maslo, krém. A teraz magická 40-tka. Na 1 liter syrupu treba približne 40 l miazgy. Z jedného stromu sa dá získať v jednej sezóne 40 l syrupu. Strom musí byť aspoň 40 rokov starý, aby sa mohol navŕtať. Aby miazga vytekala, musia sa každý rok navŕtať nové diery a vždy na inom mieste.

Aj keď hlavnými výrobcami javorového syrupu sú Quebec, New England a Vermont, v princípe sa dá syrup vyrobiť kdekoľvek, kde je vhodné počasie. Takéto vhodné počasie a aj dostatok javorových stromov je v Shepherde, mestečku len pár kilometrov južne od Mount Pleasantu, v ktorom sa každoročne koncom apríla koná Maple syrup festival. Pri jeho príležitosti sa stretnú v meste rodina, priatelia, pocestní a oslávia nový zber syrupu. Slávnosť - niečo ako náš jarmok, začína v piatok (dokonca aj deti dostanú voľno v škole) posedením v miestnej škole. Ochutnávkou miestnych klobásiek, špeciálne vyrobených pre túto príležitosť, ale hlavne amerických palaciniek poliatých novým javorovým sirupom. Večer o ôsmej prejde mestom prvý sprievod festivalu, síce trošku bizarný, ale každopádne svojský: všetky miestne húkajúce autá, od sanitiek cez požiarnikov a policajtov až po vymýšľaniny miestnych nadšencov. V nedeľu je ďalší sprievod, niečo ako naše prvomájové alegorické vozy - producírujú sa miestni podnikatelia, roľníci, robotníci, kráľovné krásy, klauni a k dokonalému zážitku z našich mladých liet chýbajú už iba Lenin-Marx-Engels a pod nimi pár bravčových ksichtov na tribúne (tak to na mieste zhodnotil Tibor :o) ).
-K-
Na druhej fotke, sediaci rad, je rodina Tiborovej kolegyne a na jeho konci Katka. Niektoré informácie som našla na anglickej Wikipédii.

Žiadne komentáre: