nedeľa, júna 10, 2007

NUMB3RS

Matematika ako primetime trhák na komerčnom americkom kanáli??!! Neuveriteľné, ale je to tak. V piatok o desiatej večer má na CBS vysielací čas úspešná a oceneniami ovešaná kriminálka NUMB3RS. Agent FBI využíva talent svojho brata - matematického génia - na riešenie kriminálnych prípadov.

Seriál divákom sprístupňuje modernú matematiku, o ktorej presnosť a jasnosť sa stará tím z Wolfram Research. Zorientovaný a pozorný divák má občas možnosť zaregistrovať aj nejaký ten artefakt z ich slávneho produktu Mathematica.

"Hutnosť" matematiky je (žiaľ?) prispôsobená priemernému americkému divákovi. Formátom sa dá dosť presne prirovnať k medicínskemu seriálu Doktor House (beží na STV?) - neomylný, závratnou rýchlosťou mysliaci geroj rieši komplikované prípady. V NUMB3RS je gerojom mladý génius, ktorý sa už stihol stať profesorom matematiky a pomáha rozpletať kriminálne kauzy. Tu má však hlbavejší divák - na rozdiel od seriálu House - v prípade záujmu možnosť nazrieť hlbšie do tajov disciplíny. Texas Instruments a NCTM pripravili website s názvom "všetci denne využívame matematiku", kde sa dajú nájsť praktické aktivity na úrovni strednej školy, sprístupňujúce mnohé matematické pojmy zo seriálu. Čo už je len toto za mizernú motiváciu? :-))))

Štyri ostatné epizódy NUMB3RS sa dajú vo veľmi slušnej kvalite pozrieť aj na internete. Reklamy sa dajú preskočiť a potrebné pasáže vrátiť späť. Do piatku tam ešte nájdete epizódu na spôsob DaVinciho kódu "Janusov Zoznam", kde si mlaďoch pomôže kryptológiou a bravúrne rozlúskne dôležitú šifru.

V prípade. že vás - rovnako ako nás - neoslovujú ideálni neochvejní geroji amerických seriálov, môže si pri pozeraní aspoň potrénovať sluch na ukážkovej filmovej američtine. Možnosť vrátiť pasáž o pár sekúnd späť tu plní významnú didaktickú funkciu :-) . Tak teda hor sa zabiť dve muchy jednou ranou - hodinu modernej matematiky a angličtiny (tá hodina je myslená doslovne - epizódy totiž trvajú školských 45 minút). Stačí kliknúť na nasledujúci link, na pravej strane vybrať "InnerTube" a v okne, ktoré sa otvorí, zvoliť jednu zo 4 ostatných epizód.
http://www.cbs.com/primetime/numb3rs/
A ešte spomenutá stránka TI a NCTM s aktivitami:
http://www.weallusematheveryday.com/
Tip: ovládanie videa je oveľa pohodlnejšie v RealPlayeri - po spustení videa kliknite naň pravým tlačidlom a vyberte RealPlayer (ak ho máte nainšalovaný).

Žiadne komentáre: