nedeľa, novembra 18, 2007

Upozornenie pre spotrebiteľa

Je všeobecne známe, že keď priemerný Európan číta informácie na americkom výrobku, dobre sa zabáva na upozorneniach písaných pre priemerného amerického spotrebiteľa. Výrobcom sa niet čo čudovať, spotrebiteľská tyrania je súčasťou tunajšej kultúry a výrobcovia musia predvídať všetky potenciálne súdne spory, ku ktorým ich výrobky môžu viesť. (Hoci spotrebiteľská tyrania znie priam desivo, ako spotrebitelia sa sťažovať samozrejme nemôžeme. :) )

Aj na Slovensku koluje prípad americkej paničky, ktorá si dala vysušiť svojho čerstvo okúpaného psa do mikrovlnky a výrobcovi mikrovlnky narobila problémy, lebo jej nešťastník sa usmažil a nikde v návode na obsluhu mikrovlnky sa nehovorí, že sa v nej nesmú sušiť psy! Ťažko povedať, koľko z príbehu je skutočnosť a koľko je dofarbené ústnym podaním, no nečudovali by sme sa, ani keby to bolo presne takto.

Tento zdeformovaný vzťah je totiž vidieť pomaly na každom kroku: Keď otvoríte krabicu s novým laptopom, tak vás veľkými písmenami upozorňujú, aby ste počítač nepoužívali vo vani... alebo vždy, keď sa v aute pozriete do pravého spätného zrkadla (ktoré ako jediné nie je rovinné ale vypuklé), tak si môžete priamo na ňom prečítať, že objekty sú v skutočnosti bližšie než sa vám v zrkadle zdajú.

Na tieto veci sme si už zvykli a ani by nám nenapadlo o tom písať do blogu, keby sme včera nenatrafili na jedno milé upozornenie pre spotrebiteľa. Pozerali sme si katalóg vedeckých zábaviek (majú ho aj online: scientificsonline.com (ďakujeme vlčkovi za tip)) - rôznych hračičiek pre deti a dospelých, pri ktorých spoznávajú svet fyziky, chémie a biológie. Dá sa tu nájsť kadečo, od vtipných zábaviek až po veľké mikroskopy a ďalekohľady. No a je tu aj Dinosaurí park - prehistorická papraďová záhrada, pri ktorej sme našli toto roztomilé upozornenie:
Upozornenie: Rastliny sú živé, no pribalené dinosaury nie, sú to iba hračky z plastu.
To pre prípad, ak by vaša ratolesť (a vy spolu s ňou) začala vyčíňať, že ste nedostali živých dinosaurov! :) .

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Všetko to súvisí s vedomostnou úrovňou.Aj u nás(niekedy)bol v prejniach nápis : "Pľúvať na zem a vodiť psov do predajne je zakázané." V predchádzajúcom príspevku som, žiaľ, musel potvrdiť, že úroveň našich študákov
"dobieha" tých za mlákou.Možno sa ešte dočkám aj takého nápisu...

marcinek prostredný povedal(a)...

Prikláňam sa k Mirovemu komentáru. Posledná moja skúsenosť, keď som bol 22 a 23.11 skúšať: na otázku čo sú to drevené lubky som namiesto odpovede " úzke pásiky z dreva rovnomernej hrúbky a šírky" dostal odpoveď že "drevené lubky sú lubky z dreva", alebo ak som chcel naviesť na odpoveď , že z koreňov stromov sa vyrábajú aj fajky a opýtal som sa skúšaného či fačí (odpoveď áno)no a reku čo také sa pre fajčiarov vyrába z koreňov, odpoveď " tabak". A boli to mladý ľudia niečo po dvadsiatke , sami uznáte, že k tým upozorneniam asi nemáme ďaleko.

Anonymný povedal(a)...

Nuž čo my vieme, čo teraz mladí fajčia? :) Fajčiť "tabak" z koreňov znie aspoň tak lákavo ako oblizovať žaby a to už naša mládež slovenská vraj v pohode zvláda.

Ale prinajhoršom sa môžeme utešovať, že kým sa nepľúva na zem, tak stále máme náskok pred minulosťou :) . Otázka dokedy... :|