piatok, decembra 26, 2008

Naše vtáky

Vtáky za našim oknom, tak ako ich zachytil Tiborov vianočný darček - Canon 40D. Keď ich s pomocou Honzu (ktorý sa dobre vyzná v amerických vtákoch :-) ) všetky identifikujeme, pripíšeme aj ich mená, prípadne pár riadkov z ich života. Nie že by sme si mysleli, že vás to zaujíma :-), to je pre nás, nech spoznáme zvery, s ktorými zdieľame životný priestor.

V tejto várke je vtákov 9, medzi nimi najmenší ďateľ amerického kontinentu (fotka hore), ešte iný druh ďatľa a potom zopár malých vtáčikov. Galéria sa bude postupne rozrastať a so zaujímavými úlovkami  sa samozrejme pochválime priebežne aj v blogu.

Fotky nájdete na picasa.marcinek.sk, album Naše Vtáky. Nezabudnite si pozrieť aj fotky zo Slovenska (predošlý post), zavesili sme ich tiež dnes.

Ešte dve tiborove technické fotopoznámky. 
Poznámka prvá. V čase, keď sme kupovali 40D, bol už takmer 4 mesiace na svete aj 50D. Zaujímavé je, že napriek tomu, že 50D má 15 MPix senzor (40D "len" 10 MPix), rozhodnutie v prospech 50D nie je vôbec jednoznačné. Z diskusií na internete sa zdá, že výrobcovia sa dostávajú na hranicu fyzikálnych zákonov.  Odhliadnuc od väčšieho šumu, s ktorým si ale Canon veľmi dobre poradil, 15 miliónov pixelov na APS-C políčku vytvára takú hustotu pixelov, že na ich plné využitie už ledva stačia aj superdrahé profesionálne objektívy!

Poznámka druhá. 40D je prvý fotoaparát z desiatkovej rady Canon-u, ktorý umožňuje fotografovanie "Live View". Inymi slovami, netreba pozerať do hľadáčika fotoaparátu, ale obraz sa zobrazí "naživo" na displeji. Samozrejme, žiadna veda, toto predsa robí každý jednoduchý, aj ten najšuvixovejší digitál. U zrkadloviek to však nie je technicky vôbec jednoduché ("zavadzia" zrkadlo) a preto s tým Canon došiel až minulý rok. No okrem klasického "Live View" tento Canon umožňuje aj fotografovanie na diaľku - fotoaparát je napojený na počítač, kde fotograf vidí reálny obraz, vie si ho zväčšiť, doostriť, zmeniť nastavenie fotoaparátu a samozrejme cvaknúť! Všetky vtáky boli odfotené presne takto - foťák na stative a fotograf :-) za počítačom.

Žiadne komentáre: