pondelok, apríla 01, 2013

Vera Meisels

Dnes na veľkonočný pondelok sme mali u nás na návšteve zaujímavého hosťa. Pani Vera Meisels priletela do Mount Pleasant-u až z Izraela. Dva týždne bude pomáhať našej Fakulte "Umení" s divadelnou hrou Fireflies - Svetlušky. Premiéra hry je v stredu a rozpráva príbeh väzňov z Terezína, ktorí si krátili čas hraním divadla - vlastným spracovaním českej detskej klasiky Broučci od Jána Karafiáta (1876).

V terezínskych Svetluškách hrala aj pani Vera, ako osemročná. Podobne ako mnohé príbehy zachránených z koncentračných táborov, aj ten jej sa počúva s otvorenými ústami: Prvýkrat ju naložlili do vagóna ako 6 ročnú v 1942 v rodnom Prešove, no celú jej rodinu vyložili von ešte pred tým ako sa vlak pohol. Jej otec totiž vyrábal "háky" na podkúvanie koní, čo bola žiadaná profesia. Presunuli sa do Ružomberka a ostali tam do roku 1944, kedy prestala platiť výnimka pre pracujúcich židov. Celá rodina utiekla do lesa pri Liptovskej Osade a vyšli odtiaľ po mesiaci a pol, kedy im došlo jedlo. Nemci ich samozrejme chytili, poslali do Serede a odtiaľ do Osvienčimu. Keď však dorazili do O. ani ich nevyložili, lebo kvôli sabotáži (bombardovaniu?) vybuchli osvienčimské plynové komory a krematórium. Presmerovali ich rovno na Terezín, kde dorazili na Vianoce 1944 a ostali až do oslobodenia. Po vojne sa nakrátko vrátili na Slovensko (Trebišov, gymnázium v Košiciach) a v roku 1949 pani Vera s rodinou emigrovala do Izraela.

Pani Vera stále veľmi dobre rozpráva po Slovensky, čo prekvapilo Damiána, keď sa dnes vrátil zo škôlky - niekto v našom dome okrem nás rozprával po Slovensky! A ešte jedna pikoška. Pani Vera vravela, že takmer spadla z nôh keď sa neskôr začala zaujímať o historické detajly z Terezína a zistila, že práve vtedy, keď stála na pódiu počas premiéry Svetlušiek, sa v Terezíne narodil Fedor Gál, teraz jej veľmi dobrý priateľ. No a Tibor takmer spadol z nôh keď počul, že to bolo 20. marca!

Fedor Gál natočil sériu dokumentov pre Českú Televíziu, pani Vera je hlavnou postavou jedného z nich. Ak by vás to zaujimalo, 13 minútovy dokument sa dá pozrieť v archíve:

2 komentáre:

miro, bj povedal(a)...

Pozdravujem vzácnu návštevu! Pani Vera, nech naďalej beriete silu pokračovať v poukazovaní pravdy!
Dokument som si prezrel a utvrdilo ma to, že každý by mal aspoň raz navštíviť Osvienčim. Najväčším barbarstvom je siahnuť na ľudskú dôstojnosť a v dnešnej dobe, keď pýcha a arogancia sa považujú za sebavedomie, zvlášť.

T K D T povedal(a)...

Ani nebolo treba pozdravovat, pani Vera si pozdrav precitala sama. Dnes sme boli na predstaveni a po nom prehodili s nou par slov - vysvitlo, ze prispevok na blogu si uz precitala! (poslal som jej mejl s fotkou a linkom)