streda, júna 26, 2013

Mexiko 2013

Ako obvykle, jarné prázdniny sme strávili v zálive korytnačiek v Mexiku. Tohto roku s tetou Donnou a Craigom. Naši českí a rumunskí priatelia sa tento rok pridať nemohli.

Tohtoročným zážitkom bolo prvoobjavenie murénky, ktorú sme tu doteraz nevideli a znovuobjavenie lionfish (en) čiže perutýna (cz) čiže krídlovca ohnivého (sk). Votrelca, ktorý v týchto končinách nemá čo hľadať, objavili pred dvomi rokmi Katka a Zuzka iba deň či dva pred odchodom. Tibor ho nevidel a najprv neveril, že tam je; presvedčili ho až fotky, ktoré objaviteľky urobili. Dal si tu námahu zistiť, ako je možné, že tu žije ryba, ktorá tu nikdy nemala byť. Príbeh o tom, ako sa votrelec do Karibského mora pravdepodobne dostal, je opísaný v poste z pred dvoch rokov.

Minulý rok sme napriek intenzívnemu pátraniu krídlovca nenašli. O to väčšie prekvapenie sme zažili tohto roku, keď sa párik krídlovcov opäť vznášal nad tým istým koralom ako pred dvomi rokmi. A nielen to. Pred dvoma rokmi boli len fotky, teraz môžete krídlovca vidieť v pohybe!

Ponúkame dve reportáže - nadvodnú a podvodnú. Pohodové pozeranie!

Mexiko 2013: Nad vodou (HD, 13:02)
Mexiko 2013: Pod vodou (HD, 6:43)

Žiadne komentáre: