streda, septembra 07, 2016

Prvá polárna žiara

Čas od nášho posledného postu zo Slovenska ubehol poriadne rýchlo. Ani sme nestihli nakŕmiť Občasníček  jarnými správami z Ameriky a už tu bolo znova leto a Slovensko. No nič, budeme musieť zameškané postupne dobiehať...

Tento víkend, v Amerike sviatočný, sme sa vybrali na chatu Sheri a Peteho. Počasie bolo úžasné a ako napovedá nadpis postu, príroda nás počastovala parádnym divadlom. Ale o tom už "flešové" správy od prispievateľa Damiánka.

Pete a Sheri majú chatu v Cross Village. Je tam veľa lesov a Michiganské jazero. Hneď prvú noc sme pod Veľkým vozom videli polárnu žiaru. Bola slabo zelená vyzerala ako pohyblivé stĺpy svetla. Ocinko urobil 15 sekundovú fotku a tam sa farby ukázali oveľa lepšie.

Prvý krát som nocoval v stane. Druhá noc v stane bola lepšia, lebo som si mohol vykladať nohy na ocinka.

V Zálive jeseterov (Sturgeon Bay) pri Michiganskom jazere sme sa boli okúpať a vyliezť na pieskové duny. Voda bola pre nás mrožov teplá (23C). Bola tiež priezračná a pri snorklovaní v Cross Village sme na dne našli drevené kormidlo dlhé ako ocinkova noha. Mohlo mať tak sto rokov. Ako to viem? Pete mi povedal, že Cross Village bola kedysi väčšia a mala aj lodenicu. Pred asi sto rokmi prišla obrovská búrka a celú lodenicu zvalila do jazera. To kormidlo tam mohlo byť odvtedy. 

Prvý večer sme boli v reštaurácii Legs Inn. Varia tam poľské jedlo a je odtiaľ výhľad na štyri majáky. Nakreslil som vám ich:

Doniesli sme obrovský ďalekohľad na dve oči a videli sme planetárnu hmlovinu v Lýre, otvorenú a guľovú hviezdokopu a dve galaxie v Androméde.Videli sme aj peknú dvojhviezdu. Je neobvyklá, lebo jedna hviezda je červená a druhá modrá. Volá sa Albireo a je v súvhezdí Labute. Sú od nás rovnako ďaleko, ale nevie sa, či okolo seba obiehajú. Ak áno, tak jeden obeh trvá viac než 100 000 rokov.

Boli sme aj na huby. Našli sme veľa hlív ustricových a jedného suchohríba. Každý večer sme mali oheň a opekačku.

3 komentáre:

miro bj povedal(a)...

Niekto má šťastie a pozerá na prvú polárnu žiaru. Na mňa ešte tá prvá čaká. Ale, keď som u nás už videl malé tornádo, dokonca dva krát, kto vie...
Na majáky sa pozriem aj ja, pochopiteľne na webe. Lebo hneď štyri vedľa seba ani borovičky u nás neobstoja.

T K D T povedal(a)...

Milý ujo Miro, aby sa ti lepšie hľadalo, tak tu je
link na mapu s majákmi
. Ale keď ku nám prídete, tak majáky uvidíte naživo a možno aj polárnu žiaru. A kde si videl tornáda?

miro bj povedal(a)...

Ahoj Damiánko, ďakujem za link, už som si ich omrkol predtým. Malé tornáda som videl počas búrky v Bardejove a objavovali sa vždy na západnej strane. Prajem ti veľa pekných pozorovaní.