utorok, júla 04, 2017

Vlastiveda naživo: Spišský hrad a Levoča

S babkou, Táničkami a Boriskom sme navštívili Spišský hrad. Je poriadne starý, prvá písomná zmienka o ňom pochádza zo začiatku 13. storočia (1209). Hneď pri vstupe bola prezentácia hrnčiarskeho a kováčskeho remesla. Od kováča som si kúpil drobné zvončeky.

Prešli sme celý hrad až ku starému románskemu palácu, vďaka ktorému je hrad zapísaný v zozname UNESCO. V  minulosti si ho každý panovník prestaval na svoj štýl a dajú sa tam vidieť románske, gotické, renesančné i barokové okná a prvky. (O slohoch viac napíšem v nejakom budúcom poste.)

Na najväčšom nádvorí z 15. storočia bývajú sysle. Jedného som videl v bašte vykukovať z diery. Vyskúšal som si aj, ako sa Jánošíkovi ležalo na dereši. Dereš bol trochu veľký, ale celkom pohodlný.

Na záver výletu sme sa zastavili v Levoči. Videli sme mestskú klietku hanby. Používali ju na vystavenie zlodejíčkov a podvodníčkov, aby si ich obyvatelia mesta zapamätali. A samozrejme, že sme navštívili starý gotický chrám svätého Jakuba s najvyšším dreveným oltárom na svete od majstra Pavla.

Zmrzka na námesti bola celkom dobrá. Tieto a i iné veci si môžete pozrieť v našej reportáži.

Žiadne komentáre: