streda, septembra 20, 2017

Babka v Amerike

Babka je už  na Slovensku a spomienky pomaly začínajú blednúť, preto je najvyšší čas pripomenúť si zopár momentov. Nasledujúcich pár občasníčkových odstavcov doplnia fotoalbumy na konci postu.

Lietadlové WC
Americké dobrodružstvo začalo už v lietadle. Aby sa šetrilo miesto, dvere na WC sú harmonikové a nemajú kľučku. Na ich otvorenie je treba zatlačiť na presné miesto, alebo potiahnuť zaň. Cesta dnu bola jednoduchá - dvere boli pootvorené - ale ako otvoriť zavreté dvere zvnútra?! Babke slovné spojenie "Pull here" veľa nehovorilo a tak chvíľu ťahala, tlačila a otáčala rôzne miesta a páčky na dverách. Našťastie vonku už vtedy ktosi čakal a pomohol uväznenej babke na slobodu. Let bol inak pohodový a asi prvý krát čo lietame neboli mraky nad Grónskom. Všetci sme sa pokochali grónskymi horami a ľadovcami.

Prvá ľadová káva
Cestou z Toronta na hranicu sme sa zastavili v Starbaku, nech si babka začne zvykať na chuť americkej kávy. Bolo teplo a tak na naše odporúčanie prvý krát ochutnala ľadovú. Z fotky možno cítiť, že bola aj posledná.

Pravé americké privítanie
Len čo babka položila nohu na pôdu spojených štátov, dostalo sa jej patričného privítania - poriadnou holyvúdskou policajnou naháňačkou. Na hranici nás oficier poslal zaparkovať pred policajnú stanicu, kde mali babke do pasu dať vstupný formulár. Už sme odchádzali od okienka, keď tu zrazu okolo nás z oboch strán vybehli policajti, naskákali do niekoľkých áut a s majákmi a sirénami začali kohosi naháňať. A tak sme museli na policajnej stanici ostať, až kým nespratníka nechytili a nepredviedli. Pohľad na dvoch policajtov, ktorí pár metrov od nás vedú spútaného chlapíka, istotne babku naladil na tú správnu americkú strunu.

U nás doma
sa dajú robiť rôzne zaujímavé aktivity a do mnohých sa zapojila i babka: 1. umývanie okien, 2. varenie, 3. pletie záhrady, 4. umývanie okien, 5. varenie,  6. sadenie kvetov a 7. umývanie okien. Pre mužských návštevníkov máme navyše v zálohe 8. orezávanie konárov v desaťmetrovej výške, 9. fúrikovanie desať metrov kubických hliny a 10. prenášanie kameňov. (To robil dedko Sergej, keď bol naposledy u nás.)

To len ak by ste ešte stále neboli rozhodnutí, či k nám máte prísť. Budeme sa tešiť!


Chicago
Aby Babka videla aj kus veľkej Ameriky, zobrali sme ju na pár dní do Chicaga. Absolvovali sme prehliadku mesta z lode, boli sme v našom obľúbenom múzeu vedy a priemyslu (tam, kde sú aj modelové vláčiky!), v akváriu sme si pozreli program s belugami a delfínmi, a čo by to bol za výlet do Chicaga, keby babka nebola v Lego obchode. Napokon sme ju vytiahli do baru na 96. poschodí Hancock Tower. Vrcholy okolitých mrakodrapov nám ležali pri nohách.  Keď sme sa neskôr opýtali "Tak ako sa ti páči Chicago?", babka pohotovo odvetila: "Páči, ako Furča."

Zatmenie Slnka
Babke pripravila veľkolepé divadlo i samotná príroda. Zacestovali sme si priamo do centra pásu úplného zatmenia Slnka, 850 km na juh do St. Louis v štáte Missouri. Bol to neobyčajný zážitok, aj žaby sa rozkvákali. V St. Louis sme sa vyviezli na slávny oblúk a cestou domov sme sa zastavili v Lovelande v Ohiu, navštíviť babkinho bratranca Kena Petruša a jeho manželku Susan. Ken bol dojatý a všetkým sa návšteva veľmi páčila. Zopár fotiek je v albume (dole).

Stretnutie sesterníc
Bratranca Kena sme navštívili v Lovelande, lebo kvôli nedávnej operácii chrbtice nemohol prísť na rodinné stretnutie u nás doma. Sesternica Cilka z Pensylvánie, ktorá sa narodila ešte na Slovensku a babka si na obrazy z ich odchodu do Amerike pamätá, v marci zomrela. Došli však jej sestry, sesternice z Petrušovského klanu, Rose a Sue s manželmi. Všetkých sme privítali chlebom, soľou a slivovicou. Richard si hneď spomenul na podobné privítanie v Bardejove v júni 2003, akurát si nepamätal, že by k tej soli bol dostal aj chlieb. Spomienkové nezrovnalosti sme rýchlo vyriešili tak, že Richard zalovil vo fotkách z výletu na Slovensko a presvedčil sa, že naše obe privítania majú chlieb a zodpovedajú tak historickej etikete. Veľmi príjemné stretnutie sme zachytili na fotkách, album je nižšie.

A tak ďalej ...
Rozprávať by bolo o čom, ale mnohé z týchto vecí je lepšie vidieť ako čítať. Môžete si pozrieť Tobi-Daminoviny, či výber fotiek, na ktorých je okrem iného
  • Večera s Richardom a Rose v dobrej reštaurácii  - kam ľudia chodia na kvalitné ... ehm ... hamburgery, 
  • návšteva michiganského parlamentu (Capitol) v Lansingu,
  • výlet na chatu Peteho a Sheri k Michiganskému jazeru.
  • či oberanie čučoriedok na farme blízko nás.
Richardove fotky z ich výletu na Slovensko v roku 2003 sme si skopírovali a výber z nich tiež dávame do pozornosti. Odvtedy už totiž ubehlo neuveriteľných pätnásť rokov.


4 komentáre:

miro, bj povedal(a)...

Konečne aj "nové" udalosti. Let som samozrejme sledoval na internete. K návšteve Chicaga malá poznámka, už ho máte prelezený od mrakodrapu po mrakodrap. Čo tak nejaký dobrý koncertík. V minulom roku tam vystupoval Roger Waters a ja si ho idem omrknúť 27.4. do Prahy. Zrejme to neprekoná "The Wall", ale.......mohli sme si vymieňať zážitky.

miro,bj povedal(a)...

Pôvodný komentár sa mi nezobrazil. Zrejme americká cenzúra. Tak, ešte raz! Konečne "nové" udalosti. Let som sledoval cez internet, len v okienkach lietadla som vás nevidel...K návšteve Chicaga malý dovetok. Už máte zlezené skoro všetky mrakodrapy, kedy sa vrhnete na nejaký koncert? V minulom roku tam vystupoval Roger Waters a ja na neho idem 27.4. do Prahy. Určite neprekoná " The Wall", ale, mohli sme si vymieňať zážitky.

Unknown povedal(a)...

vuhuuu.paradaaaa.ja som si prave teraz cez Velku noc obzrela vsetky foto u babky a bolo to zuuzoooo.ked deti podrastu,balim a idem k vam varit a piect a zalozime tam vari aj slovak pub 😂😂😂

Unknown povedal(a)...

vuhuuu.paradaaaa.ja som si prave teraz cez Velku noc obzrela vsetky foto u babky a bolo to zuuzoooo.ked deti podrastu,balim a idem k vam varit a piect a zalozime tam vari aj slovak pub 😂😂😂