sobota, apríla 29, 2006

Čo je MIR alebo ako ešte sa dá v Amerike zarábať

MIR alias Mail-In Rebate je v US bežný marketingový ťah, ktorým sa výrobcovia a predajcovia snažia zlepšiť predajnosť nejakého tovaru. Funguje takto: chceš si kúpiť napríklad teflónový wok, na ktorý je akcia $10 MIR. V obchode zaplatíš $19.99 (plus tax), t.j. normálnu predajnú cenu. Prídeš domov, urobíš kópiu účtenky, z internetu stiahneš MIR formulár (alebo si ho vezmeš z predajne) a vyplníš ho a z obalu vystrihneš čiarový kód. Všetko vložíš do obálky a pošleš na adresu uvedenú na formulári. O pár týždňov ti príde šek na $10 a panvica ťa teda vyšla na $9.99 plus tax. My sme mali navyše 20% okamžitú zľavu priamo u predajcu, takže kvalitný teflónový wok nás vyšiel na $6.

Toto bolo o tom ako ušetriť. Dá sa však aj zarobiť. Existuje viac druhov MIR a dajú sa kombinovať. Najbežnejšie sú MIR od výrobcu (obálka sa posiela výrobcovi a ten pošle šek) a MIR od predajcu. Takto sa pokojne môže stať, že hodnota šekov, ktoré prídu, je väčšia ako cena zaplatená za tovar. Existuje sajt, volá sa www.dealsofamerica.com, na ktorom sa zhromažďujú informácie o výhodných ponukách. Jedna zo záložiek je Free After Rebate, kde sú práve tie ponuky, ktoré sú zadarmo, alebo sa na nich dá priam zarobiť. Práve teraz ako toto píšem je tam niekoľko ponúk, kde rozdiel zaplatenej ceny a vráteného rabatu je $125 v prospech zákazníka... najvyššie čo tu vidím je $130. :)

Pre úplnosť informácie však treba dodať, že tie stodolárové dealy sú mobilné telefóny, kde bude zrejme povinná nejaká doba viazanosti - ale ktovie... Tak či onak wireless router alebo 512MB USB kľúč zadarmo, alebo balik firewall+antivir so ziskom $5 je celkom dobrý obchod, no nie? :) .

-t-

Žiadne komentáre: