nedeľa, mája 14, 2006

Kde to vlastne bývame

Slovenské delenie na mestá a dediny tu neexistuje. Mestá sú rozťahané a poprepájané. Vrelo vam odporúčam nainštalovať si Google Earth (earth.google.com). Je to satelitný atlas sveta s terénnymi profilmi, kde si môžete preletieť celý svet (Tibor sa vie pri tom riadne vytešovať). Aj v tomto blogu sa budú objavovať súradnice miest, o ktorých budem písať, aby ste si ich v GoogleEarth mohli obzriet.

Budem rozprávať o 3 štátoch Ameriky. Prvý je štát District of Columbia, DC, tvorený len hlavným mestom Washington (malý štvorec na mape). Je to naozaj veľmi malý štátik, len taký fľak okolo Bieleho domu a Monumentu.

Prileteli sme na medzinárodné letisko, ktoré už leží v inom štáte - Virginii (na ľavej strane mapy.) Tu je aj Pentagon (blízko Arlington cemetery). Hranicu medzi týmito dvoma štátmi v jednej časti tvorí rieka Potomac. S tým súvisia aj rôzne zaujímavosti. Domy v DC nesmú byť vyššie ako Monument, ale domy za riekou uz vyššie sú, lebo su v inom štáte.

Z letiska sme išli autom po 5 prúdovej dialnici, ktorá ide v kruhu okolo celého DC do tretieho štátu Maryland, v ktorom je "mestečko" Rockville (sever mapy). Naozaj sa však nedá hovoriť o mestách v našom zmysle slova lebo mestá su poprepájané, neexistujú tu žiadne tabuľky že tu končí a tu začína iné mesto.

Tieto 3 štáty sú čiastočne poprepájané metrom (Rockville je predposledná severná zastávka metra), cestami, dialnicami, ale fungujú samostatne a majú napríklad odlišné zákony. Pred 4 rokmi boli v Marylande 2 ostreľovači... jazdili si v dodávke a ostreľovali ľudí naokolo. Bolo ich veľmi ťažké chytiť, lebo strieľali z auta... vystrelili a zdrhli. Takto zabili niekoľko ľudí. Lenže na ich potulkách sa im podarilo zájsť aj do štátu Virginia, kde tiež niekoho zastrelili. A to bola ich osudná chyba. Proces práve teraz prebieha... no a keďže ich súdia vo Virginii, majú veľkú šancu byť odsúdení na trest smrti, ktorý je tam možný, hoci aj keď tam zabili len jedného človeka a zvyšok v inom štáte, kde trest smrti už nie je... urobili skrátka osudnú chybu :o).

Okolie Rockville je placka. Po diaľnici sa väčšinou ide okolo malých lesíkov, ale o nejakom veľkom lese sa hovoriť nedá, lebo ak by aj bol, z každej strany by bol obklopený cestou :o).

Google Earth súradnice: 39°03'57.52N, 77°06'50.36W (terajšie obydlie) a 39°03'56.72N, 77°07'14.37W (prvé obydlie - u Štefanovcov)

-K-

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Tak toto potrebujem, myslim web adresy, kde by som mohol brusit a blbnut pri PC.

Miro