piatok, mája 19, 2006

Obludne drahý benzín

Tak a je to tu, cena benzínu (priemer) sa v MD prešvihla cez $3 za galón (dnes je $3.01). Vodiči, ktorým na pumpách dávajú mikrofón pred ústa sa permanentne sťažujú, aké je to hrozné, čo všetko musia obetovať, už sa dokonca objavil vodič, ktorý musel kvôli benzínu siahnuť do prostriedkov, ktoré ma vyhradené na jedlo! Analytici sa hádajú, či sme na už hranici možností, alebo cena ešte porastie a priblíži sa k závratnej výške $5/gal (!!!)...

Je to vážne. Keď to takto bude pokračovať, amerika vymrie od hladu.

V NY som mal kolegu, ktorý pobehal svet, v rámci Peace Corps učil matiku v Afrike a životným postojom sa vynímal z radu typických američanov. Obdivoval všetkých, ktorí sú schopní zbaliť si kufre a odísť žiť niekam úplne inde, lebo ako hovoril, američan by kdekoľvek inde na svete po pár týždňoch zahynul. Jeho slová sa mi vybavia zakaždým, keď vidím už-už kolabujúcu ameriku na benzínových pumpách.

Trocha počtov: dnes je kurz dolára 29,5 Sk, galón je 3,78 litra, takže summa summarum, $3,01/gal = 23,50 korún za liter benzínu. A to si už poniektorí musia od úst odtŕhať! A čo tá katastrofická predpoveď $5/gal.? Nuž pri dnešnom kurze je to rovných 39 Sk za liter. Hrozné pomyslieť, však?!!!

-t-

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

no u nas sme uz presvihli 40Sk pred niekolkymi tyzdnami, tak dufame, ze nas tiez dobehnete a koecne tam u vas budute minat menej benzinu. Ivo

Anonymný povedal(a)...

no obavam sa, ze pokym miklos nespusti z dane z paliv, tak ceny na slovensku budu pred tymi nasimi nadalej utekat...

Anonymný povedal(a)...

ovela viac by pomohlo, keby ste vy tam za mlakou viacej setrili ropou :-)

Anonymný povedal(a)...

Chudackovia, navrhnem zalozit nadaciu a verejnu zbierku na podporu americkych vodicov. Ked mozeme prispievat na Angolu :))). Ak to nebude stacit posleme im bicykle, alebo nasich cyklistov, nech si tiez uziju.