nedeľa, augusta 20, 2006

Prvý pozdrav z Michiganu

Sťahovanie do Michiganu prebehlo hladko, tu je pár údajov a postrehov.

Údaje o ceste

Prebiehala v noci z piatka na sobotu, merala 1020 km a prechádzala 4 americkými štátmi (súťažná otázka: ktorými? :) ). Dve krátke a jedna dlšia (cca hodinová) prestávka úplne stačili, napriek tomu, že od zobudenia sa v MD po zaľahnutie v MI uplynulo vyše 39 hodín. Nároky na pozornosť pri minime spánku bol asi najväčší strašiak, no skúsenosť ukázala, že nočná jazda bolo dobré rozhodnutie.

Golfík bol naložený vyše strechy :) (viď obrázok pred a po), preto tankovanie na polceste (po 339mi) milo prekvapilo - dvojlitrový motor minul 10,011 gal benzínu, čo dáva spotrebu menej ako 7 l na 100 km. Predpokladám, že nemalú zásluhu na tom má inteligentný Cruise Control (po slovensky tempomat?), ktorý udržuje nastavenú rýchlosť auta a vodič si môže nohy vyložiť trebárs na palubnú dosku. Zmeniť rýchlosť alebo získať plnú kontrolu nad akceleráciou alebo sa vrátiť k predchádzajúcemu tempu sú úplne prirodzené, preto táto vymoženosť nejde proti bezpečnosti.

Pár prvých postrehov z mesta.
To, že človek prekročil hranicu Michiganu je ľahko postrehnuteľné. Zrazu pribudnú veľké autá ťahajúce motorové člny, jachty, kajaky a ďalšie plavidlá... Mount Pleasant sa vmesti do štvorca cca 5x5 km, má 30tis obyvateľov a "bohatú" históriu. Oficiálne vzniklo v 1875, pred r. 1860 tam nebolo vôbec nič. Mesto čisté, tiché, mimo hlavnej cesty som mal problém niekoho stretnúť. Väčšina ľudí v meste boli mladí, stretol som akurát dve staršie panie ktore si fotili akýsi komín, lebo ho vraj o pár dní idú zbúrať. Klíma príjemná, také bardejovské leto. Aj černochov a hispáncov je tam asi tak ako v Bardejove - nestretol som žiadnych :). Štandard bývania vyšší ako v Rockville (krajšie prostredie, bazén otvorený do 22:00, :), parkovanie pod strechou...). Na druhej fotke nad strešnou batožinou vidno náš balkón.

Prvé dojmy teda OK, uvídíme, čo sa z toho vykľuje.
-t-

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

pekne vyzera vase byvanie v Michigene.aspon zvonku.zatial pa