pondelok, septembra 11, 2006

Sleeping Bear Dunes

V rámci spoznávania nášho najbližšieho aj vzdialenejšieho okolia, sme sa vybrali navštíviť duny spiaceho macka. Sú to jedinečné pieskové útvary na severovýchode Michiganského jazera, s ktorými sa viaže aj starý indiánsky príbeh. Legenda hovorí, že kedysi dávno utekala medvedica s dvomi mláďatami pred požiarmi v lese v krajine, kde je teraz štát Wisconsin. Skočili do Michiganského jazera a dali sa ho preplávať. Keď vyčerpaná medvedica doplávala na druhý breh, zistila, že mláďatá plavbu nezvládli. Zronená si ľahla na breh a zaspala. Jedna duna naozaj pripomína spiaceho medveďa. Takto prišli duny k svojmu menu. Jej dve mláďatá sa v jazere premenili na ostrovy Južný a Severný Manitou. Aj tie vidno na fotkách z výletu.

Naša prvá cesta na duny nás zaujala natoľko, že sme výlet absolvovali v jednom týždni dvakrát. No a okrem hlavného cieľa vidieť a zažiť, sme splnili aj vedľajšie: moje zaúčanie sa ovládať automobilovú a počítačovú techniku. Cestou na duny som fungovala ako vodič a cestou naspäť ako navigátor. Oba som zvládla, ako inak, výborne :o). Dokazuje to aj fakt, že sme nehavarovali a ani sme sa nestratili. Pri plnení prvého mi značne pomohol americký spôsob jazdenia. Čiže jazdenie podľa predpisov (predbiehanie na vyznačených miestach, dodržiavanie povolenej rýchlosti, bezpečnej vzdialenosti...). No a nesmiem zabudnúť na úžasný cruise control. Jazdiť s ním je miestami ako jazdiť s automatikou, ale oveľa zábavnejšie a šetrnejšie k autíčku. Pri plnení druhej úlohy mi značne pomohla trpezlivosť môjho maželíčka.
Zaujímavostí z výletu je priveľa na jeden príspevok Občasníčka: lesy duchov, skamenené praveké koraly, stromy bojujúce o život a ďalšie pikošky, ktoré sa v tomto národnom parku dajú nájsť a vidieť. Preto Tibor vytvoril fotogalériu, kde si zaujímavosti môžete prečítať priamo pri príslušnej fotke. Je to akoby sme pri vás sedeli a o fotkách vám rozpravali, len s tým rozdielom, že je na úplne vás, ktorú fotku si pozriete a ktorý komentár prečítate :o) .
-K-
Fotky: www.marcinek.sk/akcie/michigan. Je to nový formát galérie s komentármi. Takto budeme spracúvať väčšinu našich vlastivedných výletov.

Google Earth: 2 dobré správy. Národný park je v dobrom rozlíšení a odteraz namiesto súradníc budem uvádzať link, pod ktorým sa zobrazí viac klikateľných okomentovaných miest naraz. Stačí dvojklik na symbol miesta a GE vás tam zavedie a zobrazí komentár. Takto môžete absolvovať virtuálny výlet pomedzi kopce a duny národného parku aj vy. Stačí mať GE verziu 4 a kliknúť na súbor Sleeping_Bear.kmz . Šťastný let! (červené symboly - prvý deň výletu, zelené - druhý deň)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Narodny park mam prelietany krizom krazom, necudo, ze ste si cestu zopakovali. Pri merani vzdialenosti mi vysla celkom pekna cifra...Po takej ture nozky na stol, guinnessik na dosah ruky...

Anonymný povedal(a)...

Veru, presli sme dost, ale vzdy bolo co obzerat, skumat alebo fotit, tak nam to vobec nevadilo... Alebo sme to striedali s "americkou turistikou": sadnes do auta, zastavis na vyhliadke, popozeras, pofotis, nasadnes opat do auta a vezies sa k dalsej vyhliadke... "Strom" a "vyhliadka nad zrazom" boli prave na takej autotrase.

No a ten guinessik veru nebol... ani flaskovy som tu tusim este nevidel... Ale objavili sme Bennigen's , tak verim ze nesklamu!!! :) .