piatok, októbra 27, 2006

Kde to vlastne bývame 2

Tak sme sa presťahovali do štátu Michigan, Isabella County, mesto Mount Pleasant. S výnimku času sa nám zmenilo takmer všetko... ľudia, krajina, klíma, možnosti...
Stretnúť na ulici nebieleho je naozaj podstatne ťažie ako v Rockville a asi rovnako pravdepodobné ako v Bardejove. Krajina s izolovanými mestami (a tabuľami, kde ktoré mesto začína a končí) sa začala podobať na tú doma a aj počasie sa pripodobnilo: v zime budeme ževraj lopatovať ostošesť.

Michigan je jediný štát, ktorý je tvorený dvoma polostrovmi. Jeden má tvar otvorenej dlane pravej ruky (palčiaka... čo domorodci zo spodného polostrova používajú na ukázanie miesta odkiaľ pochádzajú), druhý má tvar škótskeho teriéra. Prsty z ľavej strany obmývajú vody Michiganského jazera (podľa ktorého štát dostal meno), palec je obmývaný Hurónskym jazerom. Tieto dve jazerá sú prepojené 5 míľ širokým Mackinac kanálom. Dolný a horný polostrov spája tretí najdlhší visutý most na svete - Mackinac bridge. Dole, pri zápästí je jazero Erie. Chrbát teriéra zas obmýva jazero Superior. Vďaka jazerám Michigan získal niekoľko ďalších naj. Má najdlhšie pobrežie tvorené sladkou vodou v USA (po Aljaške najdlhšie pobrežie vôbec). Najviac majákov a registrovaných lodí v USA. Jazerá tvoria najväčšiu skupinu sladkovodných jazier na zemi. Zo žiadneho miesta v Michigane to nie je ďalej k pobrežiu ako 85míľ. A čo je úžasné, do Kanady je to len na skok.

Mount Pleasant je malé mestečko, ktoré leží práve v strede pomyselnej dlane. Pôvod, históriu ale aj smerovanie mesta možno vyčítať priamo z pečate. Prvú štvrtinu pečate tvorí znak pôvodného amerického - indián. Mesto je v susedstve indiánskej rezervácie, v ktorej indiáni spravujú aj kasíno, ktoré je známe široko-ďaleko. Vďaka tomu, že jedine Indiáni sú v USA naozaj doma, nemusia platiť dane a napríklad aj v kasíne sa riadia vlastnými zákonmi. Gamblovať môžu mladí už od 18 rokov (len tak na porovnanie, v iných končinách je gamblerstvo ale aj pitie alkoholu povolené od 21 rokov). Druhú štvrtinu tvorí znak poľnohospodárstva - obilie. Ďalej máme znak vzdelávania - promočná čiapka. Mesto bolo už pri svojom vzniku v rokoch 1860-1861 navrhované tak, aby tu malo univerzitu, ktorá sa stala skutočnosťou v roku 1895. No a napokon znak náleziska a ťažby ropy - vrtná veža. Z ďalších demografickým údajov mesta možno spomenúť, že je to mesto mladé (s priemerným vekom obyvateľov 22 rokov). Leží na "placke", preteká ním rieka Chippewa (vhodná na vodné športy), pomenovaná po pôvodných obyvateľoch chippewa-och.
No a čo je najpodstatnejšie, toto mesto sa stane na nejaký čas aj našim prechodným domovom.
-K-
Google Earth nepokrýva Mt. Pleasant v dobrom rozlíšení. Preto odkážem na satelitnú mapu na ask.com , kde je vidno strechu nášho domu (pod červenou šípkou). Pre rýchlu orientáciu odporúčam globálny pohľad na Mount Pleasant.

Žiadne komentáre: