pondelok, októbra 09, 2006

Vodičiakové rady 2

Je pravda pravdúca, že v Amerike je zásadnou otázkou prežitia dostať sa do "systému". Stojí to veľa námahy, času, papierov a nervov, v mnohých prípadoch to môže byť dokonca nemožné, no akonáhle ste "in", už sa veziete.

Prvým znamením, že sa začíname zaraďovať do systému bolo prihlasovanie sa za rezidentov Michiganu, vybavovanie MI vodičiakov a registrácie pre Golfíka. Majúc Marylandský vodičiak, všetci ku nám pristupovali úplne inak. Žiadne fronty, žiadne testy alebo jazdy, žiadna lustrácia. Jednoducho sme tam prišli, vytiahli si časenku (takže predsalen sme čakali - do 15 min), a povedali čo máme na srdci. Dostali sme papiere, informácie ktoré dokumenty potrebujeme a tzv. return pass - doklad, že sme tam už boli a nabudúce nemusíme čakať v rade.

S kompletnými dokumentami sme sa vrátili a šli bez časenky rovno k pultu. Tam nás pofotili, čosi sme popodpisovali, skontrolovali nám zrak a prebrali a okopírovali všetky potrebné dokumenty. Bolo toho dosť, takže trvalo to takmer hodinu, no bol to čas stravený aktívnou byrokraciou :) a nie pasívnym čakaním.

Azda jediným mínusom je, že MI vodičiaky sme nedostali na mieste, ale pošlú nám ich poštou. Ale to už nejak prežijeme :) .
Názov naznačuje pokračovanie júnového príspevku, v ktorom sme opisovali tortúry získavania nášho prvého amerického vodičiaku. Celkom slušná zmena odvtedy, čo poviete?

Žiadne komentáre: