utorok, júna 26, 2007

Jahody! (Agroturistika po americky 2)

V minuloročnom "jahodovom" príspevku z Marylandu sme písali o hromadnej americkej turistike za domácimi zvieratami a zberom ovocia a zeleniny. Prešiel rok, opäť sú tu jahody a teraz aj možnosť porovnať MD s MI.

Všetky rozdiely vyplývajú z odlišných pomerov v MI a MD a môžete si ich predstaviť asi takto: Maryland je tak husto osídlený, že hranice medzi mestami dávno splynuli a osamelé farmy sa musia zubami-nechtami brániť pred chápadlami stavebníkov a developerov. A bránia sa ako vedia - dávajú o sebe vedieť na všetky strany a ľudia ich aj navštevujú. V Michigane je to naopak: učupené mestečká sa bránia presile fariem, ktoré sú prítomné všade, stačí vyjsť pár metrov za hranice mesta. Každý vie, že tu všade naokolo sú, no nikto nevie, čo sa kde pestuje, ak nejde práve okolo... Tu sú konkrétne rozdiely:

1. V MI je problém nájsť na internete farmu, kde sa dá ísť vlastnoručne zbierať ovocie. Napokon sme jednu neďaleko od nás našli. Je to farma Anderson and Girls a ako nám sama pani domáca za pultom povedala, na internete toho veľa nemáme, nám ľudia volajú že čo sa práve zbiera. Ale ako môžeme zavolať, keď nevieme kam?!

2. Na celom jahodovom poli sme boli len my a ešte dvaja ľudia, zrejme sezónni zberači, čo patrili farme. (Porovnajte s fotkami z MD :) )

3. Jahody sme boli zbierať mesiac neskôr ako v MD a aj to nám tetuška hovorila, že tento rok je pre MI dobrý, všetky plody dozrievajú asi 10 dní skôr ako obvykle :) . Inak jahôdky tam boli oveľa menšie ako v Marylande, ale zrejme nie kvôli klíme, ale odrode - jahôdky boli veľmi chutné a chuťovo blízke lesným jahodám. Zrejme nejakí blízki príbuzní a zrejme preto boli menšie. Cena za libru: $1.10 ($1.75 v MD).

4. Na farme v MD boli ďalším lákadlom domáce zvieratá - ovce, kozy, kačky, kuriatka, morka... Koho by len v MI prilákali domáce zvieratá, keď ich vidí na každom kroku? Farma musí preto lákať exotickejším osadenstvom - emu, zebu, ťava, sob, biele indické pávy...

Toľko rozdiely, ktoré sme postrehli... A hoci spočiatku sme neboli nadšení informačnou kampaňou okolitých fariem, napokon sme uznali, že to má svoje výhody - pohodová komorná atmoška, "rodinný" servis.
15 fotiek z farmy visí na Marcinek.sk/akcie/michigan/farm . Vyskúšali sme nový formát galérie, s využitím Javascriptu. Dúfame, že sa bude páčiť a fungovať, pripomienky sú vítané. Zip archív je v súbore farm.zip.
Hoci Google nemá kvalitné mapy našej oblasti, pohľad na farmu z vtáčej perspektívy môžete vidieť na maps.ask.com.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Byt sam na jahodovej farme,vlastnit velke usta a este vacsi kosik,lavor,vedro...Podla fotiek je farma take male ZOO. Ale kde je nejaky bizon?
P.S.Taky maly postreh slovaka - co tak vypalit jahodky, to by bol mok...

T K D T povedal(a)...

no, neviem ako by bizon zvladal skrabkanie za uchom spoza plota :) ... tieto jahody by bola skoda palit, ale dobry napad - z tych bezchutovych gigantov, co tu (a predpokladam i na slovensku) predavaju v supermarketoch by bol aspon nejaky uzitok ;)

marcinek prostredný povedal(a)...

Len si tie jahôdky zbierajte a potom vypaľujte. Ja Vám k tomu prirátam spotrebnú daň. Ale inak taká jahodovica chutiííí.