piatok, augusta 10, 2007

Jazero Superior

Lake Superior ("horné jazero", po česky Hořejší) je skutočný skvost medzi Veľkými jazerami. Je to rozlohou najväčšie sladkovodné jazero sveta. Väčšiu rozlohu má iba slané Kaspické more a objemom vody ho predčia iba sladkovodné Tanganika a Bajkal.
(Špekuluje sa, že jazero Vostok v Antarktíde je najväčšie na svete v oboch parametroch, no keďže leží pod ľadovcom, ťažko sa o tom presvedčiť).

Priemerná hĺbka 147 m, maximum je 406 m. Námornícka legenda hovorí, že jazero Superior si necháva svojich mŕtvych. S trochou morbidity je legenda aj vysvetliteľná - voda v jazere po celý rok nedosahuje teplotu vhodnú pre život baktérií (ktoré za normálnych okolností pri rozklade utopeného tela produkujú plyny) a telo preto ostáva stále na dne. Príjemná predstava, keď plávete okolo vraku potopenej lode. ;)

Voda v tej časti jazera, kde sme boli, mala v strede leta teplotu 65 °F (18,5 °C). Ideálna na plávanie (pre Tibora a ešte zopár jedincov :) ). Blízko pri brehu však bola vyhriata asi aj na 20°C, takže až také zlé to nebolo. Okrem toho, z roka na rok sa povrchová teplota Superioru v dôsledku globálneho otepľovania zvyšuje - od roku 1979 stúpla priemerná teplota o 2,5 °C . Zdá sa, že globálne otepľovanie má aj pozitíva :) .

Voda Superioru je úžasná nie len teplotou, ale hlavne čistotou. Vidieť do hĺbky 15m nie je problém a hoci sa tu len ťažko dá očakávať pestrý podvodný život, je tu čo pozerať. Pestrofarebné podvodné skalnaté útesy, kde sa 40 cm plytčina zrazu jedným krokom prepadáva do hĺbky 10 m, či v hĺbke roztrúsené balvany odtrhnuté z útesov nad vodou. Obrázok vedľa je fotený na hrane takéhoto útesu a uznajte, či voda priam nevyzýva skočiť si do nej...

Voda však nie je jediným lákadlom. Pobrežie poskytuje úžasné pohľady a vyhliadky a prítokové rieky s množstvom kaskád a vodopádov možnosti na pekné túry. Preskúmali sme dve miesta v okolí jazera - Porcupine Mountains (ak máte mapu, tak je to na západ od polostrova Keweenaw, toho veľkého výbežku do jazera) a Pictured Rocks National Lakeshore (na východ).

Prehliadku miest s komentármi nájdete vo fotoalbume; tu iba vymenujeme zopár lákadiel, aby sme vám pridali k motivácii navštíviť nás v Michigane a spoznať tento kus sveta.

Skalné útvary
Skaly vytvarované vodou a zafarbené minerálmi. Preto táto časť pobrežia dostala pomenovanie Pictured Rocks (obrázkové skaly). Túra po hrane útesu alebo vyhliadkova plavba loďou umožňujú vychutnať si skalnú krásu zo všetkých strán...

Vraky lodí
Priezračná voda jazera umožňuje vidieť vraky lodí pochované aj dosť hlboko pod hladinou. Len v blízkom okolí Munisingu sú aspoň 3 a dajú sa preskúmať potápaním, snorklovaním, či plavbou na lodi so skleným dnom. Na obrázku hore je vrak škunera Bermuda (potopil sa v 1875) a aj keď sa zdá tesne pod hladinou, jeho paluba je v hĺbke vyše tri a pol metra.

Pieskové duny
Podobné pohľady ako pri Sleeping Bear - vysoké haldy piesku lemujúce pobrežie. Je tu aj Log Slide, šmýkalka na spúšťanie vyťaženého dreva. Po konštrukcii šmýkalky tu ostala iba strmá brázda v piesku, ktorá je slušným testom fyzickej kondičky - beh 100m nadol trvá niekoľko sekúnd, no nahor, keď pri každom kroku sa noha s pieskom zošmykne o pol kroka nadol, je to skutočná výzva.

Copper Peak
Najvyšší mostík pre lety na lyžiach na svete. Skáče sa tu i cez 200m a konštrukcia v súčasnosti slúži ako turistická atrakcia s nádherným výhľadom.

Vodopády
Tých je tu habadej a najrôznejších tvarov. Prechádzky chodníkmi okolo riek sú výborným relaxom.

Flóra a fauna
Po ceste sa dajú ochutnávať maliny a thimbleberry (taká u nás nerastie, vyzerá ako malina ale chuť má inú, nám sa zdala trocha zafarbená limetkou), vo vode riek bojovné korytnačky "snapper" a veľa rakov a rýb a vodného vtáctva.

Tak kedy vás u nás môžeme očakávať? ;)
Link na fotogalériu a zemepisný súbor pre Google Earth nájdete v predošlom poste. A pod ním si nezabudnite pozrieť post o výlete do tábora pri jednom jazere vo Wisconsine!

1 komentár:

Rado povedal(a)...

Pekne sa to číta a tiež pekné fotky. Hneď by som išiel. Je to tam naozaj nádherné.
Pozdravujem Vás (a potichu závidím :) )