utorok, januára 01, 2008

PF 2008 - Chicago

Medzisviatkové voľno sme trávili v treťom najväčšom meste Spojených Štátov (takmer 3 mil obyvateľov). Je od nás necelých 290 míľ t.j. štyri a pol hodinky cesty a hoci je "len" tretie čo do veľkosti, má viacero prvenstiev: Je tu najvyššia budova (minimálne) západnej pologule, dá sa tu vidieť najzachovalejšia kostra dinosaura, ktorá bola kedy nájdená alebo... je to nám najbližšie známe mesto, kde sa v obchode v pohode dohovoríme rodnou rečou :) .

(všimnite si tú mašľou previazanú budovu na obrázku PF 2008) ... Telegraficky vyberieme niekoľko zaujímavostí, ktoré nás oslovili.

1. Stretli sme skutočných Slovákov :) .
Našim prvým zdrojom informácií o slovenských miestach v Chicagu bol website www.slovakchicago.com. Napísali sme rovno mejl, aké reštaurácie by nám odporúčali navštíviť a prekvapila nás rýchla a ochotná odpoveď. Ozval sa Igor, vymenili sme si pár mejlov, zavolali si a napokon sme sa aj stretli - Igor s Jozefom nás vytiahli na pivko do rozhľadne v Hancock Center. Neskôr sa k nám pridala aj Igorova manželka Rebecca, američanka, no úplne neamerická - po piatich rokoch s Igorom sa naučila veľmi pekne rozprávať po Slovensky. A to samozrejme bez slovanského pôvodu... Naozaj príjemné stretnutie, ktoré nám aj kultúrne padlo zadobre.

2. Videli sme najzachovalejšiu kostru dinosaura.
Vo Field Museum je vystavená najzachovalejšia kostra dinosaura (T-Rex), aká sa kedy našla. Je (nielen) poučné pozerať na skutočné kosti obra, vidieť jeho ozajstné zuby a aký bol veľký a predstavovať si zápas so stegosaurom, presne ako v scéne z filmu Cesta do praveku.

Až do januára je v múzeu nestála expozícia Mapy s cennými historickými dokumentami aj spred nášho letopočtu. Neuveriteľné, čo všetko sa kedysi použivalo ako mapa: rovná čiara natiahnutá cez niekoľko strán v zošite so schematickými obrázkami, kúsok drievka s presne tvarovanými zárezmi po oboch stranách, ktoré kopírujú tvar zálivov... alebo ako sa menila predstava o našom svete a ako veľmi bola (je) táto predstava závislá na tom kto sme a kde sme... Virtuálnu prehliadku s niekoľkými exponátmi sme našli aj na Internete, takže sa tam môžete poprechádzať aj sediac pohodlne v kresle :) .

3. Pozerali sme sa na Chicago z najvyššej budovy na svete (?).
O prvé miesto v rebríčku najvyšších stavieb sveta sa bije niekoľko budov. Problém je v tom, že nie je jasné, čo znamená výška. Je to vzdialenosť od "ulice" po najvyššie položené obývané miesto? ... alebo po najvyšší architektonický detail? ... alebo po najvyšší bod vôbec (napríklad špičku antény)? Sears Tower so svojími 442m (520 aj s anténami) vedie svetový rebríček podľa tretieho kritéria. Tak či onak, pohľad zo 103. poschodia (zo 108) je vcelku impozantný.

Sears Tower nie je jediný mrakodrap, ktorý sme navštívili. Igor s Jozefom nás vytiahli na vrch Hancock Center (344/457 m), kde sme si pri nočnej panoráme Chicaga dali po pive. Zaujímavé poznanie, že panorámu Chicaga si môžete pozrieť zo slušnej výšky bez toho, aby ste platili akékoľvek vstupné. Viac fotiek vo fotogalérke.

4. Videli sme 4D kino.
Čo je to 4D kino? Je to trojrozmerné kino doplnené o štvrtý rozmer - hmat. V Shedd akváriu premietajú film o vodnom živote na Zemi a okrem priestorového dojmu vás prekvapia aj zmyslové vnemy: vietor vo vlasoch pri plávaní s delfínmi, ošpliechanie ozajstnou vodou pri prelete nad vyfukujúcou veľrybou, bodnutie pod lopatku pri plavbe s húfom úhorov, či švihanie po nohách pri kráčaní pomedzi sasanky... Ale toto predstavenie, podobne ako vystúpenie delfínov, bolo len oživením; skutočným zážitkom je prechádzanie okolo akvárií a nasávanie vedomostí o živote pod hladinou...

5. Jedli sme slovenské jedlá
a po slovensky si nakúpili domáce suroviny a pochutiny. Taktiež zážitok, viď fotogalériu.

Toľko top 5 našich zážitkov. Ostalo nám ešte spoznať nočný život Chicaga v nejakom špičkovom jazzovom klube, ktorých je tu hneď niekoľko. Ale aj také sa chystá, nepridáte sa?
Fotogaléria (25 fotiek): photo.marcinek.sk/chicago
Google Earth prehliadka miest (zatiaľ bez fotiek, nezabudnúť zapnúť si 3D budovy!).

Žiadne komentáre: